"İslamofobi"

İslam Karşıtı Video Paylaşan Trump’a Tepkiler Büyüyor

Çarşamba günü aşırı sağcı bir İngiliz partinin İslam karşıtı videolarını Twitter’da paylaşan ABD Başkanı Donald Trump’a tepki yağıyor.

30 Kasım 2017 admin

ABD Başkanı Donald Trump, dün kişisel Twitter hesabından aşırı sağcı “Önce Britanya” partisine ait bir videoyu paylaştı. Propaganda amaçlı çekilen videoda Müslüman olduğu iddia edilen kişilerin saldırgan tavırları dikkat çekiyordu.

 

Videoların Perde Arkası

İlk videoda Hz. Meryem heykelini tahrip ederken, ikincide koltuk değnekli bir Hollandalının yine bir Müslüman tarafından darp edildiği iddia ediliyor. Üçüncü ve son videoda da benzer şekilde bir “Müslüman şiddeti” iddiası yer alıyor. Görüntülerde saldırganın bir kişiyi binadan aşağı ittiği görülüyor. Paylaşan hesapların, videodaki kişilerin Müslüman olduğu bilgisine nereden ulaştığına dair ise hiçbir bilgi bulunmuyor.

Videolar paylaşıldıktan birkaç saat sonra tümünün “konteksinden koparılarak” sunulduğu anlaşıldı. Heykelin tahrip edildiği videonun kaynağı ise hâlâ belirsiz.İkinci video ise 3 yıl öncesine ait ve Mısır’da Muhammet Mursi’nin askeri darbe ile görevden uzaklaştırılmasının ardından yaşanan çatışmalardan birini gösteriyor. Üçüncü videodaki saldırganın ne Müslüman ne de göçmen olmadığı, kavganın kişisel sebeplerle çıktığı ortaya çıktı.

 

Trans-Atlantik İslamofobi İttifakı

Trump daha önce de “beyaz soykırımı” adlı bir hesabın ırkçı bir paylaşımını retweetlemiş, gelen tepkiler üzerine silmek zorunda kalmıştı. Trump’ın desteklediği hesap şu an ırkçı söylemleri sebebiyle kapatılmış durumda.

Trump’ın son paylaştığı skandal videoların kaynağı ise “Önce Britanya” adlı aşırı sağcı bir partinin lideri Jayda Fransen. Daha önce de İslam ve yabancı karşıtı söylemleriyle dikkat çeken Fransen’in Yahudilere hakaret içeren ve “beyaz ırkın üstünlüğü”nü savunan çok sayıda demeci bulunuyor. Irkçı liderin söz konusu videoları paylaşmasından kısa bir süre sonra destek gördüğü Donald Trump da benzer şekilde, öteden beri İslam ve Müslüman karşıtı tutumuyla tanınıyor. Başkanlık seçimi öncesi Müslümanların Birleşik Devletler’e girişini tamamen engelleyeceğini vaad eden Trump, seçildikten kısa bir süre sonra sözünü kısmen tutmuş ve bazı Müslüman ülkelere yönelik vize yasağı getirmişti.

 

“Önce Britanya”

2011’de göçmen ve Müslüman karşıtı bir grup aktivist, İngiliz Ulusal Partisi’nin yeterince sağcı olmadığı iddiasıyla yeni bir oluşuma gitmiş ve bugün tartışma konusu olan “Önce Britanya” partisini kurmuştu. Genel Başkan Jayda Frasen’in sosyal medya hesapları Müslümanları, Yahudileri ve mültecilere hakaret dolu paylaşımlarla dolu. Frasen 2016’da, başörtülü bir kadına sözlü tacizde bulunmuş ve hakkında soruşturma açılmıştı. Trump’ın videosunu paylaşmasının ardından Frasen Trump’a “Tanrı seni ve Amerika’yı korusun” mesajıyla teşekkür etti.

 

Birleşik Krallık’ta Irkçılığa Tepki

ABD ve Birleşik Krallık’taki ırkçıların birbirine destek olduğunu ve nefret söylemlerini yaygınlaştırdığını savunan çok sayıda sosyal medya kullanıcısı Trump, Frasen ve Önce Britanya hareketini eleştirdi.

Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May, “Önce Britanya”nın nefret dolu bir organizasyon olduğunu belirtirken söz konusu paylaşımların kınanması gerektiğini vurguladı. May, açıklamasında Donald Trump’ın ırkçı söylemlere desteğine değinirken, “Bir Başkan’ın bunu yapması yanlış” ifadelerini kullandı. Muhalefetteki İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn de Trump’ın tutumunun “korkunç, tehlikeli ve tehditkar” olduğunu aktardı.

Birleşik Krallık’ta ayrımcılık, yabancı düşmanlığı ve İslamofobiyle mücadelede Theresa May hükûmeti daha etkin tedbirlerin alınması adına Etnik Ayrımcılık Raporu açıklamış, bu doğrultuda bir eylem planının devreye gireceğini duyurmuştu. 3 milyonun üzerinde Müslümanın yaşadığı ülkede İslam karşıtı saldırılarda geçtiğimiz sene yüzde 47 artış yaşanmıştı. Ayrımcılıkla mücadeleyi hedefleyen Tell Mama organizasyonu yetkilileri, Perspektif’e verdikleri demeçte, kendilerine gelen ayrımcılık şikayetlerinde beş kat artış yaşandığını aktarmıştı.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler