"İsviçre"

İsviçre’nin Zürih Şehrinde Yabancılara Geçersiz Oy Kullanma Hakkı

İsviçre’nin Zürih Şehri Yabancılar Danışma Kurulu şehirde yaşayan yabancılara yerel seçimlerde oy hakkı tanımak istiyor. Fakat yabancıların verdiği oylar resmî sonuçlara etki etmeyecek.

30 Kasım 2017 admin

İSVİÇRE | Zürih Şehri Yabancılar Danışma Kurulu (Ausländerbeirat) şehirde yaşayan yabancıların siyasal ve toplumsal hayata daha fazla katılım göstermelerini teşvik etmek amacıyla yabancılara yerel seçimlerde oy hakkı verilmesini planlıyor. Buna göre 5 seneden beri Zürih şehrinde yaşayan ancak İsviçre vatandaşı olmayan yabancılara da seçmen kağıdı ve oy pusulası gönderilerek sandığa gidebilmeleri sağlanacak. Ancak verilen oylar istişari kabul edilecek ve resmî sonuçlara yabancıların oyları dahil edilmeyecek.

 

” Ciddiye Alındıklarını Hissedecekler”

Zürih Şehri Yabancılar Danışma Kurulu Sözcüsü Renske Heddema konuyla ilgili yaptığı açıklamada yabancıların kullanacağı istişari oyların sayılmasa bile önemli bir fonksiyonu olduğunu öne sürerek “seçim kağıtlarını almak onlara ciddiye alındıklarını hissettirecek” dedi. Zürihlilerin üçte birinin oy kullanma hakkı olmadığı için kendilerine seçimlerle ilgili bilgi verici dokümanların ulaşmadığını ve dolayısıyla şehri ilgilendiren güncel meseleler hakkında fikir sahibi olamadıklarını ifade etti. Heddema, oy kullanamasalar da fikir sahibi olan vatandaşların şehir hayatında daha aktif rol alacaklarını ve geleceğin inşasında kendilerine sunulan fırsatlardan daha iyi yararlanabileceklerini savunuyor. İstişari oyların en azından oy hakkı olmayan vatandaşların eğilim ve fikirleri hakkında bilgi vermesi açısından diğer Zürihliler için de faydalı olacağını belirtti.

 

İsviçreli Siyasi Partilerin Tepkileri

Sosyal Demokrat Parti (SP) ve Yeşiller verdikleri oyların sayılmamasının yabancılar için moral bozucu bir durum olacağını belirterek istişari oy tasarısına şüpheyle yaklaşırken, Hür Demokrat Parti (FDP) ise pahalı fakat anlamsız olduğu gerekçesiyle tasarıya karşı çıkıyor. Aşırı sağ eğilimli İsviçre Halk Partisi (SVP) tasarıyı farklı bir nedenle eleştirerek, Zürih Yabancılar Danışma Kurulunun şehirde yaşayan yabancılara gizliden gizliye oy hakkı tanıma gayreti içerisinde olduğunu ileri sürdü. Tasarıya tek olumlu yaklaşan Yeşil Liberal Parti ise bu girişimin yabancılara oy hakkı tanınması yönünde olumlu bir adım olduğunu savunarak tasarıya destek veriyor.

Tasarı ile ilgili son kararı ise Zürih şehir yönetimi verecek. Bunun için öncelikle istişari oy hakkının genel olarak mümkün olup olmadığı incelenecek. Ardından devreye siyasilerin girerek tasarıyı kabul edip etmediklerine karar vermeleri ve önerilerini sunmaları bekleniyor.

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler