"GÜNDEM"

Fransa: İslamofobi Karşıtı Üye Atandı, Başkan İstifa Etti

Irkçılık ve İslamofobi karşıtı iki ünlü ismin Ulusal Bilişim Konseyi üyeliğine seçilmesi nedeniyle başlayan tartışmalar sonucu kurum başkanı istifa etti.

20 Aralık 2017 admin

FRANSA | Irkçılık ve İslamofobi karşıtı iki ünlü ismin Ulusal Bilişim Konseyi (CNNum) üyeliğine seçilmesi sonrası başlayan tartışmalar üzerine Konsey Başkanı Marie Ekeland istifa etti.

Başbakanlığa bağlı Ulusal Bilişim Konseyi Başkanı Ekeland, son günlerde ülkede tartışma konusu olan konsey üyeliği ile ilgili bir bildiri yayımladı.

 

Tartışmalara Sebep Oldu

Ulusal Bilişim Konseyi yönetiminin Başbakan Edouard Philippe tarafından 8 gün önce atandığını belirten Ekeland, ırkçılık ve İslamofobi karşıtı akımlarla mücadelesiyle bilinen gazeteci ve yazar Rokhaya Diallo ve rap şarkıcısı Axiom’un, konsey üyeliğine seçilmesi sonrası başlayan tartışmalara tepki gösterdi.

Çoğulculuk, düşünce özgürlüğü ve dışa açıklık gibi temel değerleri taşıyan projenin daha başlangıçta hedef haline getirildiğini kaydeden Ekeland, kamuoyunda Diallo ve Axiom hakkında ortaya atılan iddialar ve tartışmaların şoke edici olduğunu belirtti.

Fransa’da toplumun geleceği için hayati öneme sahip bir sektör olan bilişim ve yeni teknolojiler hakkında çalışmaya devam edeceğini kaydeden Ekeland, Diallo ve Axiom’a desteğini ilan ederek Konsey başkanlığından istifa ettiğini duyurdu.

İslamofobi, ırkçılık, insan hakları, kölelik ve göçmenlerle ilgili çok sayıda eserde imzası bulunan gazeteci ve yazar Diallo ise tartışmaları, Birleşmiş Milletler’in (BM) düzenlediği ve kendisinin de konuşmacı olarak katıldığı nefret suçlarıyla ilgili bir konferans sırasında öğrendiğini açıkladı.

 

Siyahi Üyeden Destek

Daha önce “Fransa’da devlet eliyle yapılan ırkçılık” iddialarıyla gündeme gelen Diallo, özellikle aşırı sağ ve ırkçı örgütler tarafından hedef haline getirilmişti.

Konsey’in tek siyahi üyesi de olan Diallo’ya destek kampanyaları düzenlenirken, Fransa’da göçmen kökenliler, yabancılar ve Müslümanlara yönelik ayrımcılıkların son dönemde arttığı ve bunu dile getiren kişilere tahammül edilemediği belirtildi.

 

Fransa’da banliyöler, göçmenleri ve polis şiddetini işlediği şarkılarıyla bilinen ve gerçek adı Hisham Koshman olan rap sanatçısı Axiom ise bu olay sonrası şarkılarında anlattığı olayların gerçek olduğunun kanıtlandığını bildirdi. (AA, P)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler