"GÜNDEM"

AB’den Kritik Brexit Açıklaması

AB Brexit Başmüzakerecisi Barnier: “Gelecekte AB ve İngiltere arasında yapılabilecek farklı iş birliği modellerine bakınca ekonomik anlamda serbest ticaret anlaşmasını görüyoruz.”

21 Aralık 2017 admin

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, “Gelecekte AB ve İngiltere arasında yapılabilecek farklı iş birliği modellerine bakınca ekonomik anlamda serbest ticaret anlaşmasını görüyoruz.” dedi.

 

Brexit’te İkinci Perde

Barnier, Brüksel’de düzenlediği basın toplantısında, Brexit sürecinde AB-İngiltere arasındaki ilişkilerinin geleceğini belirleyecek ikinci aşama müzakerelerin yönetmelik taslağını açıkladı.

İngiltere’nin AB’den düzenli bir biçimde ayrılması için zaman gerektiğini belirten Barnier, “Bu geçiş süreci, İngiltere’nin ayrılık sürecinde yaşayabileceği zorluklara ve yeni ilişkilere hazırlanması için gerekli.” diye konuştu.

Barnier, İngiltere’nin geçiş sürecinde tek piyasa ve Gümrük Birliği gibi tüm AB kural ve yükümlülüklerine saygı göstermesi gerektiğine dikkati çekerek, “AB’nin bütün kuralları geçiş sürecinde İngiltere’de uygulanmalı.” ifadesini kullandı.

 

Geçiş Süreci 3 Yıl Sürecek

İngiltere’nin 2019 Mart ayından sonra AB için 3. ülke konumuna geleceğini ve AB kurumlarının bir parçası olmayacağını belirten Barnier, “Bu geçiş sürecinin kısa ve net olması gerekiyor. AB Komisyonu’nun pozisyonu, bu geçiş sürecinin 31 Aralık 2020’ye kadar olması yönünde.” değerlendirmesinde bulundu.

Barnier, İngiltere’nin gelecek ilişkilerde tek piyasa, Gümrük Birliği ve Avrupa Adalet Divanı’nın bir parçası olmak istemediğini açıkladığını anımsatarak, “Bu seçenek İngiltere’nin pozisyonu ve bunun bir sonucu var. Gelecekte AB ve İngiltere arasında yapılabilecek farklı iş birliği modellerine bakınca ekonomik anlamda serbest ticaret anlaşmasını görüyoruz.” diye konuştu.

Aralık başında düzenlenen Berlin Güvenlik Konferansı’nda konuşan Barnier, İngiltere’nin AB’den ayrılma kararını üzüntüyle karşıladıklarını, ancak karara saygı duyduklarını belirterek, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de daha önce açıkladığı gibi, kendi kaderlerini kendilerinin belirlemesi gerektiğini aktarmıştı. Barnier’e göre tüm bu süreçte AB’nin bir “güvenlik zaafiyeti”ne uğrama riski bulunmuyor.

 

Serbest Ticaret Anlaşması

AB’nin Kanada, Güney Kore ve Japonya ile çeşitli serbest ticaret anlaşmaları yaptığını anlatan Barnier, “Bu modeller arasında bazı farklılıklar var ama temelde aynı mantık. Bu serbest ticaret anlaşması İngiltere için de aynı olacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Barnier, İngiltere AB arasında gelecekte adalet, havacılık, güvenlik, savunma ve dış ilişkiler gibi alanlarda da çeşitli anlaşmalar sağlanacağına işaret ederek, AB serbest ticaret anlaşmalarının finansal sektör hizmetlerine geçiş hakkı tanımadığını anlattı.

 

Brexit: Geçiş Sürecindeki Konular

AB ve İngiltere, Brexit müzakerelerinde birinci aşamayı oluşturan vatandaşlık hakları, İrlanda ve mali anlaşma konularına ilişkin temel hususlarda anlaşma sağladı. Müzakerelerin ikinci aşamasında AB ve İngiltere’nin gelecekte ticaret, güvenlik, terörle mücadele, çevre, eğitim, araştırma ve ikili ilişkileri şekillendirecek konulara ilişkin uzlaşması gerekiyor.

Brexit sonrası ilişkileri belirleyecek ikinci aşama için müzakereler ocak ayında başlayacak. Ancak ticari ilişkilere dair müzakerelerin mart ayından önce başlaması beklenmiyor. Müzakerelerin amacı, Brexit sonrası yaklaşık iki yıl sürecek geçiş döneminin şartları üzerinde anlaşma sağlamak olacak.

Geçtiğimiz hafta bir basın toplantısında Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Tusk, Brexit geçiş sürecine ilişkin, “Bu geçiş sürecinde İngiltere’nin yenileri de dâhil olmak üzere tüm AB hukukuna, bütçeye ilişkin yükümlülüklere ve yargı denetimine saygı duymasını öneriyorum. Bu dönemde tabii ki AB’nin karar alma mekanizmaları 27 üye ülke tarafından yönetilecek.” açıklamasında bulunmuştu.

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler