"GÜNDEM"

İsveç: Başörtüsü Sebebiyle İşe Alınmadı, “Ayrımcılık Yok” Kararı Verildi

Geçtiğimiz sene, Müslüman bir kadının başörtüsü sebebiyle İsveç’teki bir hava yolu şirketi  tarafından işe alınmaması üzerine başlayan tartışmada İsveçli kamu denetçileri, “şirketin tutumunun ayrımcı olmadığı” kanaatine vardı.

10 Ocak 2018 admin

Geçtiğimiz yılın nisan ayında İskandinav Hava Yolları, SAS’a iş başvurusunda bulunan 23 yaşındaki Ave Alhassani isimli kadının,  şirketin işe alım sürecinde uyguladığı tüm testler ve aşamalardan başarı ile geçtiği öğrenildi., Kadının,  mesai saatleri içerisinde başörtüsü takılmaması isteğini reddetmesi sebebiyle işe alınmaması üzerine harekete geçen İsveçli yetkililer, şirketin uyguladığı bu tutumun ayrımcı olmadığını belirttiler.

“Müşteri ile bire bir irtibat gerektiren pozisyonlarda, herhangi bir dinî gruba ait sembol ve kıyafetlerin kullanılmasını” yasaklayan hava yolu şirketinin bu tavrı, eşitlik üzerine çalışan kamu denetçileri tarafından, ayrımcılık olarak görülmedi ve şirketin ayrımcılık karşıtı kuralları ihlal etmediği sonucuna varıldı. Bu uygulamanın,müşterilere karşı siyasi, felsefi veya dinî tarafsızlık göstermek amacıyla yürürlükte olduğu belirtilirken, Avrupa Adalet Divanı’nın Mart 2017’de aldığı hüküm işaret edilerek şirketin bu amaç doğrultusunda böyle bir istekte bulunabileceği ifade edildi. Avrupa Adalet Divanı’nda alınan bu kararla birlikte şirketlere, müşteriler ile temas kuran çalışanlarının dinî inançlarını simgeleyen kıyafetler konusunda karar alabilme yetkisi verilmişti.

Bununla beraber, başörtülü fotoğrafını iş başvurusunun en başında karşı tarafa ilettiğini söyleyen Aye Alhassani, buna rağmen şirket yetkililerinin kendisini birçok aşamadan geçirdiğini ve böyle bir politikalarının olduğunu ancak son etaptaki mülakatta belirttiklerini ifade etti. (eg)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler