"GÜNDEM"

Saksonya’daki Yangının Arka Planı: “Bırakın da Yansınlar”

Almanya’nın Saksonya Eyaletinde bir apartmanda meydana gelen yangında dördü ağır olmak üzere 19 kişi yaralanmıştı. Olayla ilgili ortaya çıkanlar, eyalette ağırı sağın nasıl tehlikeli bir şekilde yaygınlaştığını gösteriyor.

11 Ocak 2018 admin

29 Aralık akşamı saat 22:30’da Almanya’nın Saksonya eyaletindeki Plauen kasabasında bir aparmanın bodrum katında yangın çıktığı için itfaiyeye haber verildi. Ambulanslar olay yerine geldiğinde ise alevler bodrum katından zemin ve üst katlara sıçramıştı. Yanan evde 40 kiracı vardı. İki itfaiyeci de dâhil olmak üzere 19 yaralı çevredeki hastanelere sevk edildi.

 

“Yangında Aşırı Sağın Parmağı Yok”

Apartmanda ağırlıklı olarak Slovak ve Rumen kökenli insanlar yaşadığı için polis ilk başta yabancı düşmanı bir motivasyondan şüphelendi. Eyalet Kriminal Dairesi yangından kısa zaman sonra 25 yaşındaki bir şüpheliyi gözaltına aldı. Zanlının sorgusundan sonra yangının büyük olasılıkla önceden aynı binada oturan 25 yaşındaki failin ev sahibiyle anlaşmazlığa dayandığı ortaya çıktı. Fakat yangında yabancı düşmanı bir motivasyon olmasa da, olay esnasında komşuların tutumları, ortada ciddi bir sorun olduğunu gösteriyordu.

O gece tesadüfen olay yerinin yanından geçen iki genç, alevleri fark edince hemen yardıma koştu. Maurice F. (18) itfaiyeyi çağırırken,  Julian W. (19) ise yanan eve ilerledi ve ikinci katta çocuklarının bileklerinden tutup pencereden aşağıya sarkıtan adamların yardımına koştu. Çocuklardan birini Julian W. yakaladı. İki arkadaş itfaiyeye yardım edip hasar gören insanlarla ilgilendiler.

 

Komşuların Nefret Söylemleri

Fakat o gece yangın esnasında binada mahsur kalanları kurtarmak için çabalayan iki gencin anlattıkları, yangınla ilgili dehşet verici detayları ortaya koyuyor. İki öğrenci, yardım sırasında caddenin karşısındaki komşuların nefretiyle karşı karşıya kaldıklarını  söylüyor. Komşular, yardım çalışması yürüten iki gence neden yardım ettiklerini sormuş. Bir diğeri ise “yanmalarına izin verin” gibi ifadelerde bulunmuş.

Bu olayların arkasında daha çarpıcı bir şey de var: Saksonya’nın beşinci büyük şehri olan Plauen’da ikamet edenlerin yüzde 27.6’sı 2017 genel seçimlerinde aşırı sağcı ve İslam düşmanı AfD’ye oy verdi. Dolayısıyla bu kasabada AfD’nin, seçimlerden birinci çıkan CDU ile aralarında yalnızca yüzde 1’lik bir fark var. (şk)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler