"İSLAMOFOBİ GÖZLEMEVİ"

Kanada’da Müslümanlara Karşı Nefret Suçlarında Yüzde 60 Artış

Kanada İstatistik Kurumuna göre ülkede Müslümanlara karşı nefret suçlarında geçen yıla kıyasla %60 artış var.

22 Ocak 2018 admin

Kanada Ulusal İstatistik ajansına göre Müslümanlara uygulanan nefret suçlarında 2015’e kıyasla %60 oranında artış gerçekleşti. Ajansa göre bu artışı tetikleyen temel faktör 2015 seçimleriyle birlikte yükselişe geçen hakim muhafazakar söylem.

Nefret suçlarını çoğunlukla Müslüman ve Yahudi gruplara karşı dini motivasyonlu suçlar oluştururken bunları ırksal farklılıklara bağlı olarak işlenen nefret suçları takip etti.

Kanadalı Müslümanlar Siyasal Atmosferi Suçladı

Kanadalı Müslümanlar Ulusal Konseyi Başkan Yardımcısı Halid Elgazzar, 2015 yılını tanımlarken “oldukça zor bir yıldı” ifadelerini kullandı. Özellikle Fransa’da meydana gelen terör saldırılarının Kanada’da Müslümanlara yönelik işlenen nefret suçlarına önemli bir etkisi olduğunu dile getirdi. Elgazzar ayrıca eski Başbakan Stephen Harper’ın muhafazakar oyları konsolide edebilmek için peçe üzerinden geliştirdiği politik söylemin de bu nefret suçlarının artmasında önemli bir paya sahip olduğunu vurguladı.

Elgazzar, nefret suçlarının önemli bir kısmının kurbanların korkularından ötürü emniyet güçlerine başvuruda bulunmadığını belirti.

Yükselen dini-motivasyonlu nefret suçları Müslüman topluluk içerisinde Quebec İslam kültür merkezine düzenlenen 6 kişinin öldüğü ve 8 kişinin yaralandığı saldırıyı akıllara getirdi.

Nefret Suçlarına Karşı Toplumsal Tepki

2017 başında cami saldırısıyla gündeme gelen Kanada’nın Quebec şehrinde insan hakları grupları nefret ve ırkçılığa karşı bir araya gelerek bir yürüyüş düzenlemişti. Oldukça geniş bir katılımcı profiline sahip olan eylemde dini ve ırkçı motivasyonlu eylemlere karşı bir tutum sergilendi. “Nefret dolu eylem ve konuşmaların yaygınlaşması”nı protesto etme çağrısıyla toplanan 160 farklı grup, cami saldırılarını ve yabancı karşıtlığını protesto etti. (dd)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler