"GÜNDEM"

Macaristan: Budapeşte’de Anti-İslamofobi Turu

Macaristan’ın başkenti Budapeşte'de Müslümanlara dair ön yargıları kırmak adına İslamofobiyle mücadele turları düzenlenecek.

1 Şubat 2018 admin

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de Müslüman toplumunu ve camilerini daha yakından tanıtmak ve Macar halkının Müslümanlara karşı ön yargılarını yıkmak adına turlar düzenleniyor.

 

“Setamuhely” olarak adlandırılan turlar Budapeşt’te düzenleniyor ve 30 ayrı güzergah’tan oluşuyor. Şehrin kültürel ve mimari yönlerinin yanı sıra, Yahudi ve Müslüman toplumları da yakından tanıtılıyor.

 

Müslüman Toplumu Nasıl Tanıtılıyor?

Tur işletmesinin sahibi Anna Lenard, “Bizimle Beraber Yaşayan Müslümanlar” adlı programın en revaçta olan program olduğunu belirtti. Bu tur, yaklaşık üç sene öncesinde faaliyete geçmiş fakat ilk zamanlar çok ilgi uyandıramamıştı.

Lenard, çoğu Macar’ın hayatında bir kez dahi bir Müslümanla karşılaşmadığını ve dolayısıyla televizyonlarından duydukları ile Müslümanlar hakkında kendilerine bir fikir oluşturduklarını sözlerine ekledi. İnsanların günlük hayatını karşılıklı ön yargılarının ciddi derecede etkilediğini ve bu yüzden halkın turlara ilgi gösterdiğinin altını çizdi.

Dört saat süren tur katılımcılarının çoğu üniversite mezunu olup, 4’te 3’ü kadınlardan oluşuyor. Ayda yaklaşık 80 kişi “Müslümanlar” turuna katılıyor. 30 kişilik gruplarla Müslümanların buluşma noktası ve mabedi olan camiler geziliyor, Müslümanların dükkanları ve yemek yedikleri yerler gösteriliyor.

 

Macaristan’daki Müslümanların Durumu

Macaristan’da yaşayan Müslümanların sayısı, 2015 yılının güz dönemindeki “mülteci krizi” ile beraber yaklaşık 40 bin’e ulaştı. Bu nüfus arasında çoğunluğu Macar üniversitelerinde okumaya gelmiş Müslüman öğrenciler oluşturuyor.

Öte yandan Macaristan’da çeşitli STK’lar tarafından yabancı düşmanlığının arttığı yönünde araştırmalar göze çarpıyor. Macaristan’da konumlanan bir düşünce kuruluşu olan “Tarki”, ülkedeki yabancı düşmanlığının yüzde 60’lara çıktığını açıkladı. Bir önceki senenin verilerine bakıldığında, yabancı düşmanlığında yüzde 19’luk bir artış görünüyor.

Macar hükümeti ve halkının Müslümanları hoş görmediğini  belirten Macaristan Başbakanı Victor Orban, kısa zaman önce Macar halkının ülkeye gelenleri “Müslüman mülteciler” olarak değil,  “Müslüman İstilacılar” olarak gördüğünü de öne sürmüştü. (ala)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler