"GÜNDEM"

Avusturya | Aşırı Sağcı Meclis Üyesi Partisinden İstifa Etti

Aşağı Avusturya Eyalet Meclisi Milletvekili Landbauer, Nazi propagandası içeren kitapla ilişkilendirilmesi üzerine görevinden istifa etti ve parti üyeliğini dondurma kararı aldı.

3 Şubat 2018 admin

Avusturya’da koalisyon ortağı aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi’nin (FPÖ) Gençlik Kolları Başkanı ve Aşağı Avusturya Eyalet Meclisi Milletvekili Udo Landbauer, Nazi propagandası içeren “Germania” isimli kitapla ilişkilendirilmesi üzerine görevinden istifa edip parti üyeliğini dondurma kararı aldı.

Landbauer yaptığı açıklamada, medyanın kendisine yönelik karalama kampanyası yürüttüğünü ileri sürerek, ailesini bu çatışma ortamından uzak tutmak için böyle bir karar aldığını söyledi.

 

Nazi düşüncesinin övüldüğü “Germania” kitabıyla ilişkisi olmadığını savunan Landbauer, Aşağı Avusturya Eyalet Meclisi milletvekilliğinden istifa ettiğini ve parti üyeliğini dondurma kararı aldığını dile getirdi.

 

Neonazi Alman milliyetçi gençlik oluşumu Burschenschaft Derneğinin Aşağı Avusturya’ya bağlı Wiener Neustadt bölge başkanlığını da yürüten Landbauer, bu oluşumla ilişkisini de askıya alacağını ifade etti.

 

Olaylı Kitap “Germania”

Udo Landbauer’in bölge başkanlığını yürüttüğü Burschenschaft Derneği tarafından 1997’de yayımlanan Germania adlı kitapta, Nazi düşüncesi ve Yahudilere yönelik katliamları öven ifadeler yer alıyor.

 

Tepkiler Gecikmedi

Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, söz konusu kitapta yer alan ifadelerin “utanç verici” olduğunu belirterek, ilgili kişilerin siyasette yerlerinin bulunmadığını vurguladı.

Başbakan Sebastian Kurz ise Landbauer’in aldığı kararın yerinde olduğunu belirterek, Germania adlı kitapta yer alan ifadeleri “ırkçı, antisemitik ve iğrenç” olarak tanımladı.

 

FPÖ’ye “Neonazi” Protestosu

Geçtiğimiz cumartesi günü (27 Ocak), başkent Viyana’da toplanan 10 binin üzerinde gösterici, aşırı sağcı FPÖ’nün, bazı Neonazi oluşumlarla birlikte Hofburg sarayında düzenlediği baloya devletin izin vermesine tepki göstermişti. Kentin önemli caddelerinden Ringstrasse’yi trafiğe kapatan göstericiler, “Nazilere Hayır”, “Siyah (ÖVP)-Mavi (FPÖ) hükümetine hayır” yazılı pankartlarla Neonazi oluşumlarla birlikte etkinlik düzeyen partiyi protesto etmişti.

 

Avusturya’da Sağ-Aşırı Sağ Koalisyon

15 Ekim’deki erken seçimden birinci çıkan ve sağ söylemi siyasetin merkezine taşıyan Hristiyan Demokrat ÖVP’nin popülist lideri Sebastian Kurz ile ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslamofobiyi yegane siyasi yol olarak benimseyen aşırı sağcı FPÖ Genel Başkanı Heinz Christian Strache, 61 gün süren koalisyon görüşmeleri sonucunda aşırı sağ-sağ koalisyonun kurulmasında uzlaşı sağlamıştı.

 

Yaklaşık 9 milyon nüfusa sahip ülkede, eğitimden ekonomiye, sağlıktan güvenliğe birçok alanda yeni düzenlemeler yapmayı hedefleyen koalisyon, hükümet programını ülkedeki azınlıkların sosyal haklarını kısıtlayıcı ve mültecilere yönelik sert uygulamalar öngörerek oluşturdu. (AA, P)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler