"GÜNDEM"

Belçika | Fas ve Cezayir’de İmam Eğitimleri Planlanıyor

7 Şubat 2018 admin

Belçika’nın Walon bölgesindeki liberal partili Dışişleri Bakanı Didier Reynders Cezayir’e resmi ziyaret gerçekleştirdi. Cezayir Din İşleri Bakanı Muhammed Aïssa ile görüşen Reynders Belçika’da görev yapacak olan imamların Fas ve Cezayir’de eğitim alabilme ihtimalini görüştü. Reynders konuyla ilgili açıklamalarında Fas ve Cezayir devletinin Belçika’da tanınmış olan İslam dini ile ilgili meselelere karışamayacağının altını çizdi, fakat tıpkı Türkiye’de Diyanet’in yaptığı gibi Fas ve Cezayir’de de imamların yetiştirilme ihtimalinin olabileceğini söyledi. Bakan bu şekilde Fas ve Cezayir’in – tıpkı Türkiye’nin yaptığı gibi – Belçika’daki Fas’lı ve Cezayir’li Müslümanlar üzerinde etki oluşturabileceklerini vurguladı. Reynders konuyu Belçika’nın resmî İslam temsil kurumu Executief’e danışacağını açıkladı.

Dışişleri Bakanı konu ile ilgili yaptığı açıklamada ayrıca “Körfez ülkeleri kaynaklı finansmanı kesmek istiyoruz fakat bunun yerine ne sunabiliriz? Fas ve Cezayir’deki İslam algısı bizim değerlerimize daha yakın bir algı gibi görünüyor. Bu yüzden bu iki ülke imamlarımızın eğitimlerine katkı sağlayabilirler.” dedi. Bakan ayrıca Cezayir’in radikalizm ve terörle mücadelede kullandıkları metodun Belçika için örnek olabileceğini açıkladı.

Cezayir Din İşleri Bakanı ise Reynders’ın teklifine açık. Reynders Cezayir’e yaptığı ziyarette Cezayir Başbakanı ile iki ülkenin emniyet ve istihbarat güçlerinin arasındaki ilişkinin güçlendirilmesini de görüştü.

Devlet “ithal imam”ların önünü kesmek ve “yerel imamlar” yetiştirmek için hem Flaman hem Walon bölgesinde yıllardır çaba sarfediyor. Buna rağmen Dışişleri Bakanının Cezayir’de yaptığı açıklama ile yurtdışında imam eğitiminin gerçekleşebileceğine işaret etmesi şaşırtıcı olarak görülüyor.

 

Belçika’da İmam Eğitimi

İmam eğitimleri Belçika’da yıllardır süregelen bir tartışma konusu. Belçika’da Flaman ve Walon bölgesi olmak üzere iki ayrı Eğitim Bakanlığı mevcut. Bundan dolayı Eğitim Bakanlığının sorumluluğunda olan imam eğitimi meselesi her iki bölgede farklı değerlendiriliyor.

Federal Adalet Bakanı Koen Geens ve Flaman Eğitim Bakanı Hilde Crevits yıllardır Flaman bölgesinde resmî imam eğitimleri düzenlemeyi hedefliyorlar. Bakanlar eğitimini yurtdışında alan ve ardından Belçika’ya göreve gelen imamların buradaki Müslümanların yaşam dünyasından habersiz olmaları ve yerel dillere hâkim olmamalarından dolayı özellikle Müslüman gençlere hitap edemediklerini söylüyorlar. Genel kanaat göre Müslüman gençler sorularına aradıkları cevapları “ithal imam”larda bulamamalarından ötürü radikal örgütlere yöneliyorlar.

Bu yüzden Flaman bölgesinde imam eğitiminin düzenlenmesi için yıllardır müzakereler yapılıyor. 2016’da sonuca varmayan müzakerelerle ilgili sıkıntının Belçika’daki Türk ve Fas cemaatinin imam eğitimi konusunda anlaşamamalarından kaynaklandığı iddia edilmişti. Günümüzde Flaman bölgesinde resmî imam eğitimi hâlâ yok.

Walon bölgesinde ise durum daha farklı. Hâlihazırda bir imam eğitimi bulunmamakla birlikte Walon Eğitim Bakanı Jean-Claude Marcourt’un öncülük ettiği müzakereler neticesinde 2017’de İslam Eğitimi Teşvik Enstitüsü kuruldu. Enstitünün kuruluş amacı Belçika’da İslam ilahiyatı alanındaki boşluğu doldurmak. Enstitü hem var olan İslam dini eğitimlerini destekleyecek, hem de kendi çerçevesinde lisans ve yüksek lisans programı sunacak. Bakan Marcourt uzun vadede enstitünün “Belçika İslam’ı”nın oluşumunda etkili olmasını hedefliyor.

 

Mevcut Durum

Belçika’da tanınmamış özel eğitim kurumlarında yetişen imam sayısı oldukça düşük. Mevcut durumda Belçika’da bir çok caminin imamı Fas ve Türkiye ağırlıklı olmak üzere yurtdışından geliyor. Yurtdışından gelen imamlar Belçika’da görevde oldukları süre boyunca kendilerini geliştirmek ve Belçika’nın koşulları ile ilgili bilgilenmek için ek eğitimlere katılıyorlar. Ek eğitimler Belçika’nın resmî İslam temsil kurumu olan Executief tarafından organize ediliyor. (nsa)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler