"GÜNDEM"

İngiltere | “Aşırılıkla Mücadele Komisyonu” Başkanı Tartışmaya Sebep Oldu

İngiltere’de Aşırılıkla Mücadele Komisyonu başkanlığına Sara Khan’ın atanması ciddi itirazlara neden oldu.

3 Şubat 2018 admin

İngiltere’de Aşırılıklarla Mücadele Komisyonu’nun başına İnsan Hakları aktivisti Sara Khan’ın atanması yeni tartışmalara yol açtı. Hükümetin “Prevent” isimli radikalliği önleyici programına verdiği destekle tanınan Khan’ın yeni görevi, Müslümanların önemli bir kesimi tarafından tepkiyle karşılandı.

 

Müslümanlar Khan’dan Neden Rahatsız?

Müslüman toplulukların Sara Khan isminden rahatsızlığının temelinde radikalliği önleyici “Prevent” programına Khan’ın verdiği destek yatıyor. Khan’ın programın hâlihazırda gayet iyi olduğunu ve etkili işlediğine dair beyanatları başta Müslüman gruplar tarafından rahatsızlıkla karşılandı. Prevent isimli program aşırılıklarla mücadelede radikal sağcı gruplarla mücadeleden ziyade Müslüman değerlere sahip grupları hedef aldığı eleştirisiyle öne çıkıyor.


Önleyici Program Nedir?

İngiltere’de uygulanan “Prevent”, Manchester Arena saldırısından sonra gündeme gelmişti. 22 kişinin öldüğü terör saldırısının zanlılarının arananlar listesinde var olması kamuoyunca sorgulanmıştı. Saldırının önlenebilir olduğu eleştirileri üzerine hükümet,  2003’ten bu yana yürürlükte olan programı güncellemişti. Mevzuata göre “radikalleşmeye” müsait insanların saptandığı ve takip edildiği bu program terör saldırılarının insan kaynağını kurutmak niyetiyle yürütülüyor. Programın takibine takılan kişilerin sadece 10’da 1’inin aşırı sağ unsurlardan oluşması ise tepki topluyor. Aşırı sağın nadiren takibe alınması programın esas olarak İslami grupları hedef aldığına dair eleştirileri güçlendiriyor.

 

Khan Destekçileri Ne Diyor?

The Sun gazetesinde yer alan dosyaya göre Khan’ın Aşırılıkla Mücadele Komisyonu’na atanması son derece yerinde bir karar olarak görülüyor. Khan’ın kadın ve Müslüman kimliğiyle insan hakları alanında verdiği mücadeleye dikkat çekiliyor.

 

Khan Karşıtı Hareketler Büyüyor

100 Müslüman kuruluş Sara Khan’ın görevden alınması için ortak imza kampanyası başlattı. Kampanyada  “Khan’ın çalışmalarının bu tarz bir konum için yeterli olmadığı ve bilhassa Müslüman topluluklar açısından bu durumun bir karşılığı olmadığı” ifadeleri yer alıyor.  (dd)

 

*Perspektif’in İngiltere’deki “Prevent” programı hakkında çıkan sayısını buradan inceleyebilirsiniz.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler