"Almanya"

Almanya | Türkiye ile Sosyal Güvenlik Sözleşmesi Ülkeye Yük Değil

Alman Sol Parti (Die Linke) milletvekilleri tarafından “Türkiye Cumhuriyeti ile Federal Almanya Cumhuriyeti arasında imzalanan Sosyal Güvenlik Sözleşmesi” hakkında federal parlamentoya sunulan soru önergesine cevap geldi.

14 Şubat 2018 admin

Türk-Alman Sosyal Güvenlik Sözleşmesinin Alman sosyal güvenlik kurumu ve Almanya’da prim ödeyenler için yük teşkil edip etmediğine ilişkin federal parlamentoya Ocak 2018’de verilen soru önergesine 30 Ocak’ta parlamentodan yanıt geldi. Buna göre, sözleşme Alman devleti için herhangi bir dezavantaj içermiyor.

 

1964 yılında iki ülke arasında imzalanan anlaşma Almanya’da sigortalı olarak çalışan Türkiye kökenli işçilerin Türkiye’de yaşayan aile bireylerinin sigortalanmasına yönelik atılmış bir adım. Sigorta, çalışanların eş ve çocuklarının yanı sıra çalışmadıkları takdirde ebeveynlerini de kapsıyor. Anlaşma doğrultusunda Türkiye’de doktora giden aile bireyinin sağlık masrafları ilk önce Türkiye’deki sosyal sigorta kurumu tarafından karşılanıyor, ardından Alman sağlık sigortası kurumu meblağı Türkiye’ye geri ödüyor. Esasen ailelere aylık genel toplu sigorta primi (Alm. Monatspauschbetrag) ödendiği için kaç tane aile üyesinin aynı anda genel sigortadan faydalandığının bir önemi bulunmuyor. Böylece sözleşme, Almanya’da sigortalı olarak çalışan kişilere kazanılmış haklarından yararlanma imkânı sunuyor.

 

Söyleşmenin İptali İçin 2010’da İmza Kampanyası Başlatılmıştı

Bu konu 2010 yılında sağ eğilimli siyasi kesim tarafından gündeme getirilmişti. Sosyal Güvenlik Sözleşmesinin Almanya’da sağlık sigortası primi ödeyenlere ilave bir yük olduğu iddiasıyla bir vatandaş tarafından federal parlamentoya yönelik başlatılan imza kampanyasına 11 bin kişi destek vermişti. Kampanyada, sözleşme ile Alman vatandaşlarının haksızlığa uğradığı iddia ediliyor ve kanun koyuculardan anayasanın eşitlik ilkesini dikkate alarak bu hususta yeni bir düzenlemeye gidilmesi talep ediliyordu. Spiegel Online haber sitesinde konuyla ilgili 2011 yılında yayımlanan habere dayanarak, parlamentodaki Sol Parti milletvekilleri bu iddianın aydınlatılması için meclise soru önergesi verdi.

 

“Sözleşmenin İptal Edilmesi Almanya’nın Zararına”

Federal Parlamento önergeye verdiği cevapta Alman sosyal güvenlik kurumu tarafından Türkiye’de oturan Almanya’dan emeklilere ve aile yakınlarına ödenen paranın, toplam gider bütçesinin %0,006’sından daha azını oluşturduğunu, dolayısıyla devlet bütçesine yük teşkil edecek bir meblağın söz konusu olmadığını belirtti. Cevapta ayrıca sözleşmenin iptal edilmesi durumunda Alman devletinin de zararlı çıkacağı, zira anlaşmanın Alman turistler ve Türkiye’de yaşayan Almanları da ilgilendirdiği vurgulandı. Sözleşme iptal edilirse Türkiye’de ikamet eden Almanlar iki kez sosyal güvenlik primi ödemek zorunda kalacak.

 

Alman İstatistik Dairesi’nin 2016 yılı verilerine göre Almanya’da yaklaşık 1,5 milyon Türk vatandaşı yaşıyor. Yaklaşık 10.100 genel sigortalı vatandaşın Türkiye’de yaşayan bakmakla yükümlü olduğu aile yakını varken, Türkiye’de yaşayan Almanya’dan sigortalı emekli sayısının ise 19.200 olduğu belirtiliyor. (kz)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#2

*Tüm alanları doldurunuz

  • RASIM ÖZKAN
    2019-09-10 10:44:56

    02.09.2019 tarihli karar ile Türkiyede tatilini geciren Almanyali Türkler artik istedikleri gibi Türkiyedeki saglik yardimlarindan faydalanamayacak,acil durumlar disinda Türkiyede doktora gitmek zorunda kalan Almanyali Türkler artik hem doktor parasi hemde ilac parasi ödemek zorundalar.Umariz ki ilgililer bu yeni uygulamayi incelerler.

  • Hikmet tapki
    2018-03-20 11:56:16

    Iyi günler . Yurt disinda yasadigim kirk sene zaman zarfinda Annemin Bakimi Alman saglik kasasi IKK tarafindan karsilandi. Simdi ben Emekli oldum .Türkiyeden aldigim emekli parasindanda burada kesinti yapiliyor. Fakat sorum! Bana saglik sigortasi tarafindan verilen T11 bakim belgesinin alti aydan sonra gecersiz Benim yurt disinda süresiz kalmak icin oturma müsadem de var. Bizler bu konuda bilgi eksikligimiz var . Bizleri aydinlatirsaniz seviniriz. veya ne yapmamiz gerekir. saygilarimla...

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler