"Almanya"

Almanya | Okullarda “Dinî Aşırılıkla Mücadele Kılavuzu” Yayımlandı

Almanya’nın Schleswig-Holstein Eyaleti Eğitim Bakanlığınca okullarda din, İslamcılık ve Selefilik bağlamında çeşitli sorulara cevap veren “davranış kılavuzu” yayımlandı.

19 Şubat 2018 admin

Schleswig-Holstein Eğitim Bakanlığı tarafından yenilenerek 14 Şubat’ta tekrar yayımlanan kılavuz öğretmenlerin ve okul idarecilerinin din, İslamcılık ve Selefilikle ilgili konularda karşılaşabilecekleri “özel davranış şekilleri” karşısında nasıl bir tutum takınmaları gerektiğini açıklıyor. Önümüzdeki günlerde eyalet genelindeki devlet okullarına gönderilecek olan on iki sayfalık kılavuz toplam on soruya cevap sunuyor.

 

Kılavuz Müslüman Öğrencilere Dair “Sorunlara” Yönelik

Kılavuz, bilhassa Müslüman öğrenciler göz önünde bulundurularak hazırlanmış ve dinî bağlamda sıkça sorun yaşanan mevzular hakkında eğitimcilere yol gösterici kurallar sunmayı amaçlıyor. Bu kurallar öğrencilerin dinî bayramlarda okuldan izin alıp alamayacağı, yüzme veya cinsel eğitim dersinden dinî nedenlerle muaf tutulup tutulamayacakları, okul gezilerinin zorunlu olup olmadığı, tüm yüzü örten peçe mevzusu ve okulda mescit için bir odanın talep edilmesi durumunda ne yapılması gerektiği gibi konuları kapsıyor. Ayrıca “İslamcı” veya “Selefi” cemaat ve grupların ders içeriklerine etki etmeye çalışmaları hâlinde okulun nasıl hareket etmesi gerektiğine dair tavsiyelere de yer veriliyor.

 

“Öğrenci Okulu Olduğu Gibi Kabul Etmeli” 

Kılavuzda verilen cevaplarda öğrencilerin cuma namazı veya vakit namazlar için okuldan izin alamayacağı, ancak teneffüslerde namaz kılınmasının yasak olmadığı belirtiliyor. Bununla birlikte, bu durum diğer öğrencilerin veya öğretmenlerin inançtan etkilenmesi veya okul huzurunu açıkça tehdit eden bir durum ifade ediyorsa okulun namaz kılınmasını yasaklayabileceğini belirtiliyor. Kılavuzda ayrıca Schleswig-Holstein Eyaleti okul binalarında ibadethaneye yer verilmediği ve öğrencilerin okulu olduğu gibi kabul etmeleri gerektiği vurgulanıyor.

 

Yüzme Dersi Zorunlu, Burkini Serbest

Kılavuza göre yüzme dersinde kız öğrencilerin burkini giymesi mümkün olmakla birlikte dersten tamamen muaf tutulmalarına ise izin verilmiyor. Çocuğun geçerli bir sebep olmaksızın derse katılmaması halinde ise, aileye para cezası kesilebileceği belirtiliyor. Kılavuz, öğrencilerin cinsel eğitim dersi ve okul gezilerine katılımlarını da zorunlu tutuyor. Öğrencilerin yüzünü kapatmama şartıyla başörtüsü takabilecekleri belirtilirken, ancak beden eğitimi gibi derslerde harekete engel olmayacak bir şekilde örtünmeleri gerektiği vurgulanıyor.

 

“Öğrencileri Radikal Eğilimlerden Korumalıyız”

Eğitim Bakanı Karin Prien (CDU) konu ile ilgili yaptığı basın açıklamasında “Çocuk ve gençlerin radikal eğilimlere karşı mümkün olabildiğince erken koruma altına alınması ve toplumda bir arada yaşama kurallarının onlara anlatılması büyük önem arz ediyor” şeklinde konuştu. Bu konularda eğitimcilerin sıklıkla kendilerine danışma ihtiyacı duyduklarını fark ettiklerini belirten Prien, kılavuzla eğitimcilere, okul idarecileri ve öğretmenlere okullarda karşılaşılan inanç kaynaklı sorunlara pedagojik ve yasal çözümler üretebilmeleri için somut şekilde yardımcı olmayı amaçladıklarını belirtti. Prien ayrıca bakanlık bünyesinde aşırılığı önlemek için merkezi bir irtibat noktası kurmayı planladıklarını açıkladı.

 

Aşırı Sağ Eğilimleri Önlemeye Dair İçerik Yok    

Eğitim Bakanı Prien’in öğrencileri radikal eğilimlere karşı koruma amacıyla hazırlandığını açıkladığı kılavuzda yalnızca “dinî kökenli aşırılıkla” ilgili görülen konuların ele alınması dikkat çekiyor. Örneğin bir öğrencinin sosyal medya veya WhatsApp benzeri uygulamalar üzerinden “İslamcı, Selefi, Yahudi aleyhtarı veya cihatçı” propaganda içeren paylaşımlar yaptığının tespit edilmesi hâlinde okul müdürünün, öğretmen ve velilerin harekete geçerek duruma müdahale etmesi gerektiği belirtiliyor. Buna karşılık öğrencilerde kendini bilhassa sosyal medyada dışa vuran aşırı sağcı eğilim ve davranışlar görülmesi durumunda ne yapılması gerektiğine dair ise herhangi bir bilgiye yer verilmiyor. (kz)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler