"Türkiye"

Türkiye | Yurt Dışı Borçlanma İle Emekli Olacaklara Belge Kolaylığı

Yurt dışında yaşayan ve borçlanarak emekli olmak isteyen Türk vatandaşlarından artık Türkiye’ye giriş-çıkış belgeleri istenmeyecek.

22 Şubat 2018 admin

 

Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının borçlanarak emekli olma başvurularını kolaylaştıracak yeni protokol hayata geçiyor. Göç Araştırmaları Vakfı’nın haberine göre, bürokratik işlemlerin kolaylaşmasıyla emeklilik işlemleri daha hızlı ilerleyebilecek.

Çalıştıkları süreye ait SGK primlerini ödeyerek Türkiye’de emekli olma hakkına sahip olan Türk vatandaşları, 2 Şubat’ta yürürlüğe giren düzenleme ile ek belge yükünden kurtulmuş oldu.

Haziran ayında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Emniyet Genel Müdürlüğü arasında imzalanan otomatik bilgi paylaşımı protokolü, 2 Şubat 2018 tarihinde tüm taşra teşkilatına duyurulan genel yazı ile yürürlüğe girdi. Böylece SGK personeli, yurt dışında yaşayan vatandaşların giriş çıkış bilgilerini kolaylıkla görebilecek.

 

Beyan Zorunluluğu Kalktı

Düzenlemeden önce giriş-çıkışların kişiler tarafından beyan edilmesi zorunluydu. Bu işlem için vatandaşların yurt dışı ikamet belgesi, yurda giriş-çıkış tarihleri, fotoğraf, künye bilgilerinin bulunduğu pasaport sayfalarının fotokopisi ya da emniyet müdürlüklerinden alınacak yurda giriş-çıkış çizelgesinin verilmesi gerekiyordu. Ancak yeni uygulama ile bu belgelerin getirilmesine gerek kalmayacak.

Uygulamanın ilk aşamasında, 2009 yılına kadar olan giriş-çıkış bilgileri SGK tarafından otomatik olarak görülebilecek. 1992 yılına kadar olan bilgilerse ikinci aşamada SGK yetkililerince sistemden alınabilecek. (meb)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler