"Almanya"

Almanya | Gıda Yardımı Derneği Yabancılara Yemek Dağıtmayacak

Almanya’nın Essen şehrinde bulunan Gıda Yardımı Derneği (Alm. “Essener Tafel”) artık sadece Alman vatandaşlarına yeni gıda yardım kartı vereceğini açıkladı. Karar ayrımcı olduğu gerekçesiyle tepkilerin merkezinde.

23 Şubat 2018 admin

Almanya’da Kuzey Ren-Vestfalya Eyaletindeki Essen şehrinde faaliyet gösteren Gıda Yardımı Derneği (Alm. “Essener Tafel”) 2018 yılının ocak ayından beri sadece Alman vatandaşlığı bulunan kişileri üye yapmaya başladı. Karara gerekçe olarak toplamda 6 bin kişinin hizmetine sunulan gıda yardımlarının yüzde 75’inin mülteci ve göçmenler tarafından kullanılması gösteriliyor. Kararı yorumlayan Dernek Müdürü Jörg Sartor, “Alman ninelerin bize gelmeye devam etmesini istiyoruz.” şeklinde açıklamada bulundu.

 

Neden Sadece Alman Vatandaşlarına?

Essen Gıda Yardımı derneğinin sunduğu hizmetten yararlanan insanların kökeni, 2015 sonbaharındaki mülteci krizinin ardından değişmeye başladı. Özellikle Suriyeli mültecilerin sosyal yardım hakkından faydalanmalarıyla gıda yardımından faydalanan “yabancı”ların sayısı da arttı.

Derneğin dağıttığı 1.800 kart sahibinin yüzde 75’inin “yabancı” olmasının tespit edilmesinin ardından dernek internet sitesinde bir açıklama yaptı. Bundan sonra gıda yardımlarında yeni bir kabul kriteri uygulayacağını belirten dernek, geçtiğimiz sene derneğin müşterileri arasında yabancıların oranının mültecilerin kabulüyle yüzde 75’e yükselmesi nedeniyle “makul bir entegrasyonu sağlamak için” sadece Alman kimliğine sahip olan müşterilerin kabul edileceğini ilan etti.   

 

Gıda yardımı alan Alman sayısının düştüğünü gözlemleyen dernek başkanı Sartor, özellikle yaşlı Almanların, gıda yardımı almak için kuyruklarda itişen ve yabancı bir dilde konuşan genç erkeklerden korktuklarını ve ve ayrıca bazı gençlerin “kadınlara yeterli saygıyı” göstermedikleri ifade ediyor.

 

Berlin Derneğinden Açıklama: “İhtiyaç Sahibi Herkese Yardım Ediyoruz”

Gıda yardımı organizasyonunu başlatan kurucu dernek “Berliner Tafel”den, Essen’deki kuruma tepki gecikmedi. “Birinci veya ikinci sınıf ihtiyaç sahibi” insan tanımadıklarını ve “gıda yardım derneklerinin ihtiyaç sahibi herkese yardım ettiğini” vurgulayan dernek, kuyrukta gıda yardımı almak için bekleyen insanların bazen gergin olabileceğini, aynı gerginliğin yardım dağıtan gönüllülerde de oluşabileceğini belirtti. Tüm gayret ve çalışmalara rağmen, kapasitenin aşılması durumunda yeni üye alımının durdurabileceğini belirten Berlin’deki dernek, bu uygulamanın kimsenin ulusal kimliğiyle alakalı olmaması gerektiğini vurguladı.  

 

Ayrımcılıkla Mücadele Kurumları Tepkili

Perspektif’e konuşan ayrımcılıkla mücadele kurumu FAIR international Müdürü Taner Aksoy ise olayı şöyle değerlendirdi: “İhtiyaç sahiplerinin vatandaşlığa göre bir seçime tabi tutulması insani yardım çalışmalarının ilkelerine aykırı. Bilhassa mültecileri dışlayan bu pratik, kriter olarak ‘ihtiyaç’ yerine ‘etnik kökeni’ koyarak ayrıştırıcı ve dışlayıcı bir hüviyete bürünüyor. Oysa insani yardımda eşitlik ilkesine riayet edilmeli ve din, köken, cinsiyet, yaş gibi kriterlere göre insanlar ayrılmamalıdır.”

 

“Tafel”/Gıda Yardımı Derneği Ne Yapar?

Almanya’da ilk Gıda Yardımı Derneği (Alm. “Tafel”) yaklaşık 25 sene önce Berlin Kadınlar İnsiyatifi (Alm. “Initiative Berliner Frauen e.V”) tarafından Berlin’de, evsiz insanlara gıda yardımı yapmak amacıyla kuruldu. “Tafel” ismi verilen bu yardımlaşma derneklerinin temel yaklaşımı normal şartlarda çöpe gidecek olan gıda malzemelerinin, bu organizasyon tarafından toplanıp ya ücretsiz, ya da çok küçük meblağlar karşılığında ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması. Küçük bir hareketle başlayan bu yardımlaşma organizasyonu, günümüzde “Tafel Almanya” (“Tafel Deutschland”) adlı çatı kuruluşu ile Almanya’daki 930 derneği organize ediyor. Bu hizmetten, Almanya’da devletten sosyal yardım alan herkes faydalanabiliyor. (ala)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#1

*Tüm alanları doldurunuz

  • Ahmet Ekiz
    2023-07-30 16:56:16

    Maddi destek ikiyüz bin borcum var çok kötüyüm evliyim dört tane çocuğum var boşanma derecesine geldim yardımlarınızı bekliyorum inşallah

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler