"Almanya"

Almanya | Hükümet Sözcüsü Cami Saldırılarını Kınadı

Almanya’da birbiri ardına yaşanan cami saldırılarına yeni kurulan koalisyon hükümetinden sert tepki geldi. Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, ibadethanelere yönelik saldırıların "kabul edilemez" olduğunu söyledi.

19 Mart 2018 admin

Almanya‘da yeni kurulan koalisyon hükümeti, ülkedeki camilere yönelik saldırıları sert bir dille kınadı.

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, 16 Mart’ta başkent Berlin’de düzenlenen basın toplantısında bir Türk gazetecinin Almanya’daki camilere yönelik saldırılarla ilgili değerlendirmesini sorması üzerine, saldırıların kimler tarafından ve hangi ibadethanelere yönelik olursa olsun kınanması gerektiğini belirterek, “Bu tür saldırılar kimler tarafından yapılmış olursa olsun sert bir şekilde kınanmalıdır.” dedi.

 

“Suçlular Cezalandırılmalı”

Alman Anayasası’nın 4. maddesinin dini uygulamalara özgürlük verdiğine dikkati çeken Seibert, “Saldırıların kilise, sinagog, cami ya da bir mabede düzenlenmiş olmaları bizim için fark etmez. Böyle bir saldırı hiçbir zaman haklı gösterilemez ve aşağılık bir olaydır. Suçlular tespit edilmeli ve cezalandırılmalıdır.” dedi.

Alman hükümetinin bu konuda ne kadar kararlı olduğu şeklindeki bir soruya karşılık da Seibert, gerekli güvenlik önlemlerini almanın öncelikli olarak eyalet hükümetlerine bağlı olduğunu ifade ederek, “Federal hükümetin yapması gereken -ve bunu geçmişte de yapmıştır- bu tür saldırılara sıfır tolerans gösterileceğidir. Hangi taraftan gelirse gelsin.” diye konuştu.

Seibert camilere saldırılar düzenleyen aşırı sağcıları kınadıkları gibi saldırıların başka kesimlerden gelmesi durumunda da buna tepki göstereceklerini söyledi.

Almanya İçişleri, Bayındırlık ve Yurt Bakanı Horst Seehofer’in, camilere yönelik saldırıların yoğunlaştığı bir dönemde neden “İslam Almanya’ya ait değildir” şeklinde bir açıklama yaptığının sorulması üzerine Seibert, değerlendirmelerde bulundu. Tüm kabinenin camilere ve Müslüman kuruluşlarına yönelik saldırıları kınadığını tekrarlayan Seibert, Başbakan Angela Merkel’in de söylediği gibi, Almanya’nın geçmişini Musevilik ve Hristiyanlığın şekillendirdiğini, ancak bugün 4 milyon Müslüman’ın Almanya’da yaşaması sebebiyle Müslümanların ve doğal olarak İslam’ın Almanya’ya ait olduğunu ifade etti.

 

“İslam Almanya’ya Ait Değil” İfadesi

İçişleri Bakanı Seehofer’in, Almanya’da düzenlenen İslam Konferansı toplantılarını daha da geliştireceği açıklamasında bulunduğunu hatırlatan Seibert, Müslümanlar hakkında değil, Müslümanlarla birlikte konuşulmasının önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Almanya İçişleri, Bayındırlık ve Yurt Bakanlığı Sözcüsü Johannes Dimroth, Seehofer’in camilere yönelik saldırıları şiddetle kınadığını ifade ederek, “İçişleri Bakanı da bu konuda sıfır tolerans olması gerektiğini açıkça dile getirmiştir ve buna kesinlikle inanmaktadır. Hiçbir çeşit suç olayını müsamaha edemeyiz. Hele de siyasi olayları. Özellikle ibadethanelere ve dini inançlarını barışçı şekilde yaşayan insanlara yönelik suç olaylarını…” şeklinde konuştu.

Seehofer’in sözlerinden de sadece bir tanesinin ele alınarak başlıklara taşındığını, halbuki açıklamalarında kendisinin de “Müslümanların Almanya’nın bir parçası olduklarını” söylediğini aktaran Dimroth, bakanın “İslam Almanya’ya ait değildir” şeklindeki sözleri ile İslam’ın geçmişte Almanya’yı şekillendirmemiş olduğuna işaret etmeye çalıştığını savundu.

Seehofer’in İslam Konferansı toplantılarına da çok önem verdiğini belirten Dimroth, bakanın, bu toplantıların tek taraflı görüşler belirtmek yerine karşılıklı bir diyaloğa dönüştürülmesini istediğini sözlerine ekledi. (AA)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler