"GÜNDEM"

Almanya | Gıda Yardım Derneği Ayrımcı Uygulamayı Sonlandırdı

Yaklaşık 3 ay önce, Alman pasaportu olmayanlara yardımların durdurulduğunu açıklayan Essener Tafel, yabancıları gıda yardım listesine almaya devam edeceğini duyurdu.

4 Nisan 2018 admin
Essener Tafel ayrımcı uygulama
Almanya‘da yoksullara gıda yardımları yapan “Essener Tafel” bundan birkaç ay önce gıda yardım sistemine yabancıları dâhil etmeyeceğini açıklamış ve bu açıklamayla tepki çekmişti. Dernek aylar süren tepkilerin ardından yabancılara tekrar gıda yardımı yapacağını açıkladı.

DPA’nın haberine göre, ülkede yaklaşık 3 ay önce gıda yardım listesine yeni alınanlar arasında yabancıların bulunmayacağını açıklayan derneğin Essen kentindeki şubesi, aldığı bir kararla bundan sonra yabancılara tekrar gıda yardımında bulunacak.

Essener Tafel Başkanı Jörg Sartor, dağıtım merkezlerinde çok sayıda yabancı dil konuşan genç erkek olması nedeniyle ihtiyaç sahibi yaşlıların çekindiğini, bundan dolayı ise yardım almaya gelen Alman sayısının azaldığını iddia etmişti. Sartor, yardımlardan yararlanan 6 bin kişiden, Alman olmayanların oranının yüzde 75’e ulaştığını öne sürerek, “Alman ninelerin de bize gelmeye devam etmesini istiyoruz.” ifadesini kullanmış ve yardımların bu nedenle kesildiğini belirtmişti. Almanya Başbakanı Angela Merkel de bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, derneğin bu kararını insanları kategorize ettiği gerekçesiyle eleştirmişti.

“Tafel”/Gıda Yardımı Derneği Ne Yapar?

Almanya’da ilk Gıda Yardımı Derneği (Alm. Tafel) yaklaşık 25 sene önce Berlin Kadınlar İnsiyatifi (Alm. Initiative Berliner Frauen e.V) tarafından Berlin’de, evsiz insanlara gıda yardımı yapmak amacıyla kuruldu. Tafel ismi verilen bu yardımlaşma derneklerinin temel yaklaşımı normal şartlarda çöpe gidecek olan gıda malzemelerinin, bu organizasyon tarafından toplanıp ücretsiz olarak ya da çok küçük meblağlar karşılığında ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması. Küçük bir hareketle başlayan bu yardımlaşma organizasyonu, günümüzde “Tafel Almanya” (Tafel Deutschland) adlı çatı kuruluşu ile Almanya’daki 930 derneği organize ediyor. Bu hizmetten, Almanya’da devletten sosyal yardım alan herkes faydalanabiliyor.

Derneğin Essen şubesi, 10 Ocak’ta Alman pasaportu taşımayanlara bundan sonra gıda yardımı yapmayacağını açıklamış ve bu karar ülke çapında büyük tartışma yaratıp, büyük bir kesim tarafından eleştirilmişti.

Almanya‘da yaşayan Türkiye kökenliler ise Essen’deki derneğin kararının ardından, yoksullara dil, din ve ırk ayrımı gözetmeksizin gıda yardımı yapmak amacıyla “Sofra Derneği”ni kurmuştu. Köln kentinde düzenlenen toplantıyla tüzüklerini oluşturan dernek yöneticileri, gıda ve yiyecek yardımı yapan “Essener Tafel” derneğinin, yabancılara yönelik ayrımcı tutumu üzerine bu kararı aldıklarını ifade etmişti. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler