"GÜNDEM"

Almanya | NSU Kurbanı Halit Yozgat’ı Anma Töreni İptal

Kassel'de Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) isimli terör örgütü tarafından öldürülen Yozgat için düzenlenecek anma töreni, güvenlik sebebiyle iptal edildi.

4 Nisan 2018 admin
Almanya’da aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü üyeleri tarafından 6 Nisan 2006’da öldürülen Halit Yozgat için Kassel kentinde yapılması planlanan anma töreninin, güvenlik sebebiyle iptal edildiği bildirildi. Kassel Belediyesinden yapılan açıklamada, Yozgat’ın öldürülmesinin 12. yılında düzenlenmesi planlanan anma töreninin iptal edildiği, kararı Yozgat ailesinin de kabul ettiği belirtildi.

Kassel Belediye Başkanı Christian Geselle, anma töreninin iptal edilmesinin güvenlik endişelerinden kaynaklandığını ifade etti. Yozgat ailesinin de törenin iptal edilmesini uygun bulmasına büyük saygı duyduğunu belirten Geselle, Kassel Belediyesinin Yozgat’ın hatırasını koruyacağını kaydetti.

Almanya Türk Toplumu’ndan Tepki

Almanya Türk Toplumu (TGD) derneği ise anma töreninin güvenlik sebebiyle iptal edilmesine tepki gösterdi. TGD Başkanı Atila Karabörklü, yaptığı yazılı açıklamada, NSU terör örgütünün Alman hukuk devletinin ve demokrasisinin en büyük felaketlerinden biri olduğunu vurguladı.

Alman siyasetinin ve güvenlik birimlerinin şimdiye kadar NSU cinayetlerini ve cinayetlerin arkasındaki ağı aydınlatamadığına işaret eden Karabörklü, “Bir anma töreninin güvenlik sebebiyle iptal edilmesi, siyaset ve güvenlik birimlerinin durumu konusunda ne ifade ediyor? Siyasetçiler kurbanların ailelerine nasıl bir sinyal gönderiyor? ‘Biz sizi o dönemde koruyamadık, bu dönemde de koruyamıyoruz’ sinyali gönderiliyor.” ifadesini kullandı.

Karabörklü, Almanya’da camilere ve sığınmacı yurtlarına yapılan saldırılar, göç konusundaki ırkçı tartışmalar ve Federal Meclis’te aşırı sağcı popülist partinin yer alması yüzünden  NSU cinayetlerinin anılmasının büyük önem taşıdığını belirtti.

NSU’nun Arkaplanı

Almanya‘da, 2000-2007 yıllarında 8’i Türk, 1’i Yunan, 1’i Alman 10 kişiyi öldürme, 2 bombalı saldırı ve banka soygunu gerçekleştirmekle suçlanan NSU terör örgütü üyelerinin varlığı ve cinayetlerdeki rolü, 4 Kasım 2011’de tesadüf sonucu ortaya çıkmıştı. NSU üyelerinden Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos, 4 Kasım 2011’de bir banka soygununun ardından saklandıkları karavanda ölü bulunmuş, terör örgütü üyelerinin intihar ettiği öne sürülmüştü.

Mayıs 2013’ten bu yana Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinde görülen davada NSU terör örgütü üyesi olmak suçundan yargılanan Beate Zschaepe ise örgüt üyelerinin son kullandıkları hücre evini ateşe verdikten birkaç gün sonra polise teslim olmuştu. Davada, NSU’nun hayattaki tek üyesi Zschaepe ile örgüte yardım ve yataklık yapan 4 kişi yargılanıyor.

Ülkenin iç istihbarat servisi Federal Anayasayı Koruma Dairesi ve bazı emniyet kurumlarında aşırı sağcı gruplar içinde kullanılan muhbirlere ilişkin birçok belgenin ve bilginin 4 Kasım 2011’den sonra imha edildiğinin ortaya çıkması, tepkilere yol açmıştı. Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinde 5 yıldır devam eden davanın, savunma avukatlarının sunumlarını yapmalarının ardından sonuçlanması bekleniyor. (AA, P)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler