"GÜNDEM"

Almanya | “Ehliyet Almak İçin Camiden Belge Getir”

Almanya’nın Pforzheim şehrinde ehliyet için başvuran başörtülü bir kadından istenen “başörtüsü belgesi” tepki topladı. Sosyal medyada paylaşılan bir mektupta ehliyet almak için başvuran kadından, bir camiden başörtüsüyle ilgili belge getirmesi isteniyor.

5 Nisan 2018 admin

Almanya’nın Baden-Württemberg eyaletindeki Pforzheim şehrinde ehliyet almak için başvuran başörtülü kadından, başörtüsünün dinî vecibe olduğunu gösteren ek belge istendi. Belediyeden gönderilen 21 Mart 2018 tarihli mektupta başvuru sahibinin ehliyetini alabilmesi için bir camiden “başörtüsü belgesi” getirmesi talep ediliyor.

Konuyla ilgili tepkilerin ardından Pforzheim Belediyesi sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Açıklamada Pforzheim Belediyesine yönelik ayrımcılık ve İslamofobi iddiaları reddedilirken, söz konusu tartışmanın ülke genelinde geçerli olan yasalar açısından şaşırtıcı olduğu belirtildi. Açıklamada ayrıca ehliyet fotoğraflarında başın örtülemeyeceği, bu düzenlemenin kişilerin kimliğinin tespiti için gerekli olduğu ifadeleri yer alıyor. Belediye, söz konusu uygulamanın sadece Müslüman kadınlar için değil, başörtüsü kullanan rahibeler için de geçerli olduğunu, bu gruplardan da “başörtüsünün dinî vecibe olduğu”nu belirten belgeler talep ettiklerini belirtiyor.

Ehliyetlerde Başörtülü Fotoğraf Yasak Mı?

Pforzheim Belediyesi’nin açıklamasında başörtülü fotoğrafla ilgili yasal düzenlemelere atıfta bulunulsa da, konuyla ilgili dava sonuçları farklı bir resim ortaya koyuyor.

Daha önce 2004 yılında Kassel İdare Mahkemesi tarafından verilen kararda (04.02.2004; Az. 3 G 1916/03) Müslüman kadınların pasaport başvurularında başörtülü fotoğraf sunabilecekleri belirtilmişti. Bunun için başörtülü kadınların fotoğraflarda “hiçbir şüpheye mahal bırakmayacak şekilde tanınır olmaları” gerekiyor. Aynı zamanda kararda başvuru sahiplerinden inançlarının başörtüsü takmayı gerektirdiğiyle ilgili ek belge istenemeyeceği de belirtiliyor.

Dava öncesi Kassel Belediyesi başvuru sahibinden başörtüsüz fotoğraf istemiş, başörtülü fotoğraf sunulması durumunda da başörtüsünün dinî vecibe olduğunu gösteren bir belge getirmesini istemişti. Kassel İdare Mahkemesi temel haklar arasında yer alan din özgürlüğünün herhangi bir dinî cemaate bağlı olmayan kişiler için de geçerli olduğuna dikkat çekip belediyenin “başörtüsü belgesi” talebinin yasal olmadığına karar vermişti.

Ayrımcılıkla Mücadele Ofisi’nin Tavsiyesi

Almanya’da daha önce 2016 yılında Federal Hükümetin Ayrımcılıkla Mücadele Ofisi (ADS) aynı sorunu yaşayan başörtülü bir kadına danışmanlık sunmuştu. ADS’e başvuran başörtülü kadın, direksiyon sınavını geçmesine rağmen kendisine başörtülü fotoğrafı yüzünden ehliyet verilmediğini belirtmişti. ADS söz konusu başörtülü fotoğrafı incelemiş, bu fotoğrafın Alman İçişleri Bakanlığının biometrik fotoğraflarla ilgili düzenlemesine aykırı olmadığını belirtmişti. Ardından başvuru sahibine söz konusu ehliyet kurumuna yazılı olarak başvurması ve başörtülü fotoğraf sunmanın temel hakkı olduğunu bildirmesi tavsiye edilmişti. Ayrıca Kassel İdare Mahkemesinin verdiği kararın da söz konusu kuruma hatırlatılması istenmişti. Bunun üzerine ehliyeti veren kurum başvuru sahibinin başörtülü fotoğrafını kabul etmiş ve kendisine ehliyetini teslim etmişti. Bu olayın üstüne Eyalet İçişleri Bakanlığı ehliyet veren kurumlara bir bilgilendirme göndermiş ve dinî nedenlerle takılan başörtüsünün fotoğraflarda sorun teşkil etmeyeceğini hatırlatmıştı.

“Başörtüsü Belgesi” Nedir

Almanya’da ehliyet ve pasaport gibi resmî evraklarda başörtülü fotoğraflar bazen ilgili kurum tarafından reddedilebiliyor. Bu durumda bazı kurumlar başvuru sahibinden “başörtüsünün dinî vecibe olduğunu” belirten bir belge getirmelerini istiyor. Herhangi bir camiden alınabilen bu belgede “İşbu belgeyle başörtüsünün İslami bir yükümlülük olduğu belirtilmektedir” şeklinde bir ibare yer alıyor. Fakat mevcut düzenlemelere göre başvuru sahiplerinden bu tarz bir belge istenmesi yasal değil. (ezk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler