"GÜNDEM"

Avrupa | Uzayan Sınır Kontrolleri Schengen Birliği İçin Tehlike

AB üyesi ülkeler, terörle mücadele ve yasadışı göçü engelleme amacıyla birbiri ardına yürürlüğe koydukları sınır kontrollerine “devam” derken, seyahat ve mal taşımacılığının sınır kontrolü olmaksızın mümkün olduğu Schengen bölgesinde ne zaman normal uygulamaya dönülececeği ise belirsizliğini koruyor.

5 Nisan 2018 admin
Fotoğraf: Shutterstock.com / Değişiklikler: Perspektif.eu

Fransa‘nın 2015’te düzenlenen Paris saldırıları sonrası Schengen‘i askıya alarak uygulamaya koyduğu sınır kontrollerini 6 ay daha uzatacağını açıklamasının ardından benzer bir adım da Avusturya’dan geldi. Avusturya İçişleri Bakanı Herbert Kickl, ülkenin Macaristan ve Slovenya sınırlarında süren kontrollerin 11 Mayıs’tan itibaren 6 ay daha uzatılması gerektiğini bildirdi.

Kickl, Avrupa Birliği (AB) Komisyonuna yönelik kaleme aldığı mektupta, son aylarda iltica başvurularının azalması ve yasa dışı yollarla ülkeye girmek isteyen göçmenlerin oranındaki düşüşe rağmen bölgede istikrarın henüz sağlanamadığını savunarak, sınır kontrollerinin uzatılmasının gerekliliğini vurguladı. Sınır kontrollerinin bitirilmesinin insan kaçakçılarının faaliyetlerini yoğunlaştırmasına neden olacağı değerlendirmesinde bulunan Kickl, “Avusturya- Macaristan ve Avusturya-Slovenya arasındaki AB içi sınır kontrollerinin 11 Mayıs 2018’den itibaren 6 ay daha sürdürülmesi gerekiyor.” görüşünü paylaştı. Kickl ayrıca, sınır kontrolleri esnasında seyahat eden insanlar başta olmak üzere yük taşıyan araçların mümkün olduğu kadar az etkilenmesi için çalıştıklarını aktardı.

Fransa’dan Sınır Kontrollerini Uzatma Kararı

Fransa, 2015’teki Paris saldırıları sonrasında OHAL ilan etmiş ve sınırlarını serbest geçişe kapatmıştı. Le Parisien’de yer alan bir haberde, Fransa’nın Schengen alanında serbest dolaşım uygulamasına son veren sınır kontrolü uygulamasını Mayıs’tan itibaren 6 aylık bir süre için yeniden uzatacağına dair kararını AB Komisyonuna ilettiği kaydedildi. Ekim ayı sonuna kadar geçerli olacak uzatma ile Fransa, AB üyesi ve Schengen alanında bulunan komşuları arasında normalde serbest geçişin sağlandığı sınırlarında kontrol ve denetimlerine devam edecek. Fransa’da sınır kontrolleri uygulaması “terör tehdidi” gerekçesiyle şimdiye kadar beş kez uzatıldı.

Almanya da Kontrolleri Uzatabilir

Fransa’nın ardından 2015’in sonuna doğru Schengen üyesi Almanya, Avusturya, Danimarka, İsveç ve Norveç de aşamalı olarak sınır kontrollerine başlamıştı. Fransa ve Avusturya’nın ardından Almanya’nın da kontrolleri uzatacağı tahmin ediliyor. Hükûmet tarafından bu konuda henüz atılmış resmî bir adım olmasa da Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer mart ayının başında yaptığı bir açıklamada AB sınırları etkili bir şekilde korumayı başaramadığı sürece “Almanya sınır kontrollerinin devam ettirilmesi gerekiyor” diyerek diğer ülkelerle birlikte 12 Mayıs’ta süresi dolacak olan sınır kontrollerinin yeniden uzatılabileceği sinyalini vermişti. Seehofer, şu ana kadar sadece Avusturya sınırında uygulanan kontrollerin başka sınırları da kapsayacak şekilde genişletilebileceğini belirtti.

AB Komisyonu, üye ülkeleri her ne kadar kontrollerin uzatılmaması konusunda uyarsa da şimdiye dek bir sonuç alamadı. Komisyon mülteci krizi gerekçesiyle uygulanan uzatmalara Schengen Anlaşması kuralları gereği sadece 2 seneye kadar müsaade ediyor. Ancak terör tehlikesi nedeniyle uzatılan sınır kontrollerini sınırlama yetkisine sahip değil. Bu nedenle sınır kontrolleri uygulaması için ilk etapta mülteci krizini gerekçe gösteren üye ülkeler, 2017 sonbaharından bu yana terör tehlikesini de gerekçe göstermeye başladı. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler