"ırkçılık"

İsviçre | Irkçı Saldırılarda Korkutan Artış: Müslümanlar Da Hedefte

İsviçre'de 2017 yılında yaşanan ırkçı saldırılarda korkutan artış yaşandı. Irkçılık Kurbanları Danışma Merkezi, geçen yıl yaşanan saldırılarla ilgili yayınladığı raporunda, saldırıların 3'te bir oranında arttığını duyurdu.

İsviçre‘de 2017 yılında ırkçı saldırılarda büyük artış yaşandı. Irkçılık Kurbanları Danışma Merkezi’nin 27 şubesi tarafından kayıt altına alınan saldırılar, hazırlanan raporla kamuoyuyla paylaşıldı. Açıklanan raporda saldırıların 2016’ya göre 3’te bir oranında artarak 301’e ulaştığı kaydedildi. Irkçı saldırılara en çok okul ve işyerlerinde maruz kalındığına dikkat çekildi. Tespit edilen vakalarda mağdurların büyük kısmının ırkçı ayrıma, küfür ve hakarete maruz kaldığı aktarıldı. 21 olayda ise fiziki saldırının meydana geldiği kaydedildi.

Merkezden yapılan açıklamada, geçen yıl kaydedilen ırkçı saldırıların 42’sinin eğitim kurumlarında gerçekleştiği, bu saldırıların 31’nin ise okullarda yaşandığı aktarıldı. Eğitim kurumlarında yaşanan bu ırkçı vakaların bir önceki yıla göre önemli oranda arttığına dikkat çekildi.

Irkçı Saldırılarda Yabancı Düşmanlığı İlk Sırada

Irkçı saldırılara maruz kalan mağdurlarla ilgili yayınlanan detaylı bilgilerde 112 vakanın sebebinin yabancı düşmanlığı olduğu kaydedildi. 54 olayın sebebinin İslamofobi, 36 vakanın sebebinin ise Araplara yönelik ırkçı ayrımcılık olduğu kayıtlara geçti. 95 olayda ise siyahi vatandaşlara yönelik ayrımcılık tespit edildi. Saldırıya maruz kalanların kökenleriyle ilgili yapılan değerlendirmede ise 97 mağdurun Afrika kökenli olduğu duyuruldu. Mağdurların ülkeleriyle ilgili yapılan tespitte ise 56’sının İsviçre, 24’ünün Eritre, 16’sının Fransa vatandaşı olduğu kaydedildi. 45 mağdur ise hangi ülke vatandaşı olduğunu açıklamadı.

“Müslümanlar Kimliklerini Gizliyor”

Öte yandan İsviçre’de farklı Müslüman derneklerinin girişimleriyle gfs.bern şirketi tarafından gerçekleştirilen araştırma ülkedeki İslam karşıtı ırkçılık gerçeğini de ortaya koyuyor. Araştırma sonucunda hazırlanan raporda, ülkedeki Müslümanların büyük çoğunluğunun kendilerini ayrımcılığa uğramış olarak hissettiği aktarıldı. Müslüman toplumun, ırkçılık ve İslamofobi’yi ülkede önemli bir problem olarak gördüğü yönündeki sözlerine de yer verdi. Raporda Müslümanların önemli bir bölümünün gündelik hayatta Müslüman olduğunun anlaşılmaması için temkinli davrandığına da dikkat çekildi.

“Irkçılık İsviçre’nin Önemli Bir Sorunu”

Gfs.bern’den yapılan açıklamada, araştırmaya katılanların yüzde 81’inin ırkçılığı İsviçre’nin önemli bir sorunu olarak gördüğü kaydedildi. Yüzde 74’lük oran ise İsviçre’de şirketlerin ırkçılıkla yeterince mücadele etmediğini söyledi. Ankete katılanların yüzde 83’ünün Müslümanların İsviçre’de ayrımcılığa uğradığı fikrini onayladığı aktarıldı.

İsviçre’de Müslümanlara yönelik ırkçılık ve ayrımcılıktaki yükseliş geçen yıl Federal Irkçılık ve Ayrımcılık Komisyonu’nun raporuna da yansımıştı. Komisyon Başkanı Martine Brunschwig Graf raporla ilgili yaptığı açıklamada, İsviçre’de Müslümanlara karşı ırkçılık ve ayrımcılık eylemlerinde artış olduğunu dile getirmiş bunun başlıca sebebinin Avrupa’da yaşanan göç ve terör örgütlerinin eylemleri olduğunu belirtmişti. (fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler