"GÜNDEM"

Fransa | Müslümanlar İş Başvurularında Ayrımcılıkla Karşı Karşıya

Fransa’da yapılan bir araştırma iş başvurularında Müslümanlara yapılan ayrımcılığı gözler önüne serdi. Araştırmada bir Müslüman’ın bir Hristiyan’a göre 1,6 oranında daha az iş bulma şansı olduğu kaydediliyor.

12 Nisan 2018 admin

Fransa’da İş Geleceği Üzerine Araştırma Enstitüsü (IZA) tarafından gerçekleştirilen araştırma, Müslümanların iş başvurularında ayrımcılığa uğradığını ortaya koydu. IZA’nın araştırmasında aynı şartlara sahip iki kişiden Müslüman inancına sahip olanın Hristiyan olana göre işe girmede 1,6 oranında daha az şansa sahip olduğu kaydedildi.

“İnanç Müslümanlar İçin Ceza, Hristiyanlar İçin Avantaj”

Araştırmada, 3 bin 331 kez aynı niteliklere sahip özgeçmişlerle, yalnızca doğdukları ülke ve dinî inançla ilgili bilgiler değiştirilerek aynı işe başvuru yapıldı. Müslüman ismiyle yapılan başvuruların sadece yüzde 4,7’sinde geri dönüş yapılırken bu oran Hristiyan adaylarda yüzde 17,9 olarak gerçekleşti. Araştırmanın başındaki isim olan Paris-Pantheon Üniversitesi Öğretim Üyesi Marie-Anne Valfort, dinî inancın Müslümanlar için bir ceza, Hristiyanlar için ise bir avantaja dönüştüğünü aktardı. Valfort, araştırmanın Müslüman karşıtlığının bir göstergesi olduğunu da kaydetti.

“Müslümanlara Ayrımcılık Radikalleşmeyi Artırıyor”

Paris-Pantheon Üniversitesi Öğretim Üyesi, araştırmada ortaya çıkan ayrımcılık sorununda Fransa’da son dönemde kamusal tartışmaların merkezinde yer alan terör, güvenlik ve göçmen sorunu gibi tartışmaların önemli yer tuttuğunu aktardı. Valfort, “Fransa’da radikal İslam” konusunda uzman olanların, Müslümanlara karşı yürütülen ayrımcı politikanın radikalliğe kayışta önemli yer tuttuğunda hemfikir olduğuna dikkat çekti.

Çalışma Bakanlığı’nın Araştırması da Ayrımcılığı Ortaya Çıkarmıştı

Fransa’da 2016 yılında Çalışma Bakanlığı’nın yaptığı araştırmada, iş başvurularında isimleri Ahmet ya da Muhammed olan adayların Aurelie ve Julien gibi isimlere sahip adaylara göre şansının çok daha düşük olduğunu ortaya koymuştu. Göçmenlik İç Bürosu 40’dan fazla şirkete test amaçlı gönderdiği başvurularda isimleri değiştirilmiş özgeçmişler kullanmış ve böylece büyük bir ayrımcılığı ortaya çıkarmıştı. Araştırmanın genelinde Müslüman ismiyle yapılan başvurularda yüzde 36 olumlu cevap alınırken, Fransız ismiyle yapılan başvurularda ise bu oran yüzde 47’ye kadar yükselmişti. Çalışma Bakanlığı, isimleri açıklanmayan bu firmalara uyarı göndermişti.

Ülkede en son birkaç gün önce başörtülü kadınlara saldıran 60 yaşlarındaki ırkçı bir kadın 4 ay ertelemeli hapis cezasına çarptırılmıştı.

Avrupa’nın en çok Müslüman yaşayan ülkesi olan Fransa’da çoğunluğu Kuzey Afrika kökenli yaklaşık 6 milyon Müslüman bulunuyor. (fk)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler