"GÜNDEM"

Hollanda | Oturum İznine Sahip Mülteciler İşsiz

Hollanda İstatistik Ofisi CBS’nin verilerine göre, 2014 yılında oturma izni alan mültecilerin yüzde 90’ı, aradan geçen iki buçuk seneye rağmen hâlâ işsizler.

19 Nisan 2018 admin

Hollanda İstatistik Ofisi CBS, Hollanda’da mültecilerin ekonomik hayata katılımları ile ilgili yeni bir rapor yayımladı. Rapora göre, 2014 yılında mülteci statüsünde kalıcı oturum izni alan 20 bine yakın göçmenden sadece yüzde 11’i tam zamanlı bir iş sahibi oldu. Konu ile ilgili konuşan Hollanda Mülteciler Konseyinden (Fl. “Vluchtelingenwerk”) bir yetkili, bu rakamların şaşırtıcı olmadığı yönünde görüş bildirdi. Karşılaştıkları tüm zorluklar göz önünde bulundurulduğunda, bu kadar kısa sürede çok mültecinin iş sahibi olmasının hayret verici olmadığını söyleyen yetkili, çoğu mültecinin bu iki buçuk senede zorunlu dil derslerini takip etmek ve mülteci merkezlerinde beklemekle yetindiklerini belirtti.

2014 yılında Hollanda’ya gelen mültecilerin büyük bir çoğunluğunu oluşturan Suriye ve Eritreli göçmenler arasında ekonomik hayata katılım oranları farklılık gösteriyor. 2014’de Hollanda’da oturma izni alan Suriyelilerin yüzde 10’u düzenli bir işe sahipken, bu oran Eritreliler arasında yüzde 6’ya kadar düşüyor. Bu gruplar arasında daha az üyesi bulunan Afgan mültecilerin ise yüzde 30’u ise şu anda düzenli bir işe sahipler. Ekonomik hayata katılan bu mültecilerin büyük bir çoğunluğu konaklama sektöründe çalışıyorlar. Rapora göre, bu mültecilerin yüzde 36’sı konaklama sektöründeyken, yüzde 24’ü ise kısa süreli ya da yarı zamanlı işlerde çalışıyorlar. Hollandalı göç araştırmacısı Jan van de Beek, çok sayıda göçmenin iyi bir eğitime sahip olmamalarına rağmen düşük vasıflı işlerde çalışmak istemediklerini, bazen aldıkları yardım paralarının bu işlerden elde edecekleri gelir kadar yüksek olduğunu söyledi. (eg)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler