"CFCM"

Fransa | Cumhurbaşkanı Macron’un CFCM’in İftarına Katılmayacağı İddia Edildi

Fransa'da 12 Haziran'da gerçekleştirilecek Fransa İslam Konseyi'nin iftar davetine Cumhurbaşkanı Macron'un olumsuz yanıt verdiği iddia edildi. Başbakan Edouard Philippe’in daveti kabul etmesi de iddiaları güçlendirdi.

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron‘un, Fransa İslam Konseyi (CFCM) tarafından 12 Haziran’da gerçekleştirilecek iftara katılmayacağı iddia edildi. CFCM, iftarla ilgili Cumhurbaşkanı Macron ve Başbakan Edouard Philippe’e davetiye gönderirken, davete Başbakan Philippe’in olumlu yanıt verdiği ancak Cumhurbaşkanı Macron cephesinden herhangi bir cevap gelmediği aktarıldı. Başbakan Edouard Philippe’in gelecek olması da Cumhurbaşkanı Macron’un davette yer almayacağı iddialarını güçlendirdi. Konuyla ilgili konuşan CFCM Başkanı Ahmet Oğraş, henüz resmi bir cevap kendilerine verilmediğini açıkladı. Halen Macron’un davete katılması ümidinde olduğunu kaydetti.

CRIF’in Davetine Katılmıştı

Fransa İslamofobi Gözlemevi Başkanı ve aynı zamanda CFCM üyesi olan Abdallah Zekri Cumhurbaşkanı Macron’un yemeğe katılamayacağının bilindiğini söyledi. Zekri, birçok kişinin Cumhurbaşkanı Macron’un Fransa Yahudi Konseyi’nin (CRIF) mart ayında düzenlediği yemeğine katılıp Fransa İslam Konseyi’nin iftar davetini reddetmesinden duydukları şaşkınlığı kendisiyle paylaştığını söyledi. Geçen yıl CFCM’in düzenlediği iftara da atıfta bulunan Abdallah Zekri, “Çok iyi geçti, Emmanuel Macron zaman ayırdı. Görüş alışverişleri samimiydi.” ifadelerini kullandı. Ayrıca o dönem Cumhurbaşkanı Macron’un CFCM’in vazgeçilmez olduğunu söylediğini de aktaran Zekri, “Görünüşe göre Cumhurbaşkanı görüş değiştirdi.” diye aktardı.

CFCM kaynakları da, Cumhurbaşkanı Macron’un toplantıya katılmamasına neden olarak şubat ayında açıkladığı Fransa’da İslamın yeniden yapılandırılacağı yönündeki ifadeleri sonrası, bu yönde henüz hiçbir ilerleme sağlanamamış olmasının olabileceğini aktardı.

Macron Fransa’da İslam’ın Yeniden Yapılandırılacağını Açıklamıştı

Cumhurbaşkanı Macron, şubat ayında Le Journal du Dimanche gazetesine verdiği mülakatta, başta CFCM olmak üzere ülkede Müslüman örgütlerini yeniden yapılandıracaklarını ve onların devletle ve toplumla ilişkilerini yeniden düzenleyecek önemli reformlar getireceklerini açıklamıştı. İçişleri Bakanı Collomb da CFCM başkanlarının artık bazı federasyonlardan seçilmemesi ve Fransa’daki tüm Müslümanların seçimlere katılabilmesi gerektiğini söylemişti. Cumhurbaşkanı Macron’un bu yönde atılacak adımları, bu yıl düzenlenecek CFCM iftarında açıklayabileceği iddia edilmişti. (fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler