“Arakanlı Müslümanlara Yönelik Adaletin Sağlanması İçin UCM’nin Rolü Önemli”
Avrupa Rohingya Konseyi Başkanı Dr. Hla Kyaw, Myanmar hükümetinin Arakanlı Müslümanlara karşı işlediği insanlık suçlarından sorumlu tutulması için UCM'nin aldığı kararın doğru olduğunu söyledi.
Avrupa Rohingya Konseyi (ERC) Başkanı Dr. Hla Kyaw, Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) Arakanlı Müslümanların Bangladeş’e tehcir iddiası ile ilgili yazılı açıklama yapmak için Myanmar hükümetine bir ay süre vermesinin “doğru bir karar” olduğunu söyledi. AA muhabirine yaptığı açıklamada, UCM’nin aldığı inisiyatifi takdir ettiklerini belirten Kyaw, şunları kaydetti:
“Myanmar hükümetinin Arakanlı Müslümanlara karşı işlediği insanlık suçlarından sorumlu tutulması için UCM’nin aldığı karar doğru bir karardır. Arakanlı Müslümanlara yönelik adaletin sağlanması için UCM’nin rol üstlenmesi çok önemlidir. Aksi takdirde uluslararası suçlar için UCM’nin uluslararası hukuk sistemindeki rolü bir anlam ifade etmez. UCM ve uluslararası toplumun artık uluslararası hukuk sistemine bağlılığını göstermelerinin zamanı geldi.”
Myanmar hükümetinin UCM’nin talebini kabul etmeyeceğini düşünen Kyaw, “Çünkü bunu yaptıkları zaman Arakanlı Müslümanlara işledikleri uluslararası suçlarla yüz yüze gelmiş olacaklar.” değerlendirmesinde bulundu. UCM, 700 bin Arakanlı Müslüman’ın Bangladeş’e tehcir edilmesi iddiası ile ilgili Myanmar hükümetine 27 Temmuz’a kadar yazılı açıklama yapması için süre vermişti.
UCM savcısı, Myanmar’ın UCM’ye üye olmamasına rağmen tehcir iddiası ile ilgili soruşturma başlatılabilmesi için mahkemeye üye Bangladeş üzerinden imkanlara bakılması talebinde bulunmuştu.
Arakanlı Müslümanlara Etnik Temizlik
Birleşmiş Milletler’e (BM) göre, 25 Ağustos 2017’den sonra Arakan’dan kaçmak zorunda kalarak Bangladeş’e sığınanların sayısı 700 bini aştı. Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayınladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı. Arakanlıların topraklarına dönüşü için Myanmar ve Bangladeş hükümetleri arasında imzalanan anlaşma, yerinden edilenlerin durumlarını belgelendirmeleri mümkün olmadığı için uygulamada işlevsiz kalıyor.
BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti “etnik temizlik” ya da “soykırım” olarak adlandırıyor. Uluslararası medya ve kuruluşların Arakan eyaletine girişini ciddi oranda kısıtlayan Myanmar hükümeti, Arakanlı Müslümanların geri dönüşlerine ilişkin verdiği sözleri de yerine getirmedi. Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslümanlar ve insan hakları örgütleri, gerekli güvenli ortam sağlanmadan bu kişilerin Myanmar’a dönmelerinin yeni bir etnik temizliğe yol açacağı endişesini taşıyor.
Öte yandan, Bangladeş ve çevre ülkelerde her yıl haziranda başlayıp eylüle kadar devam eden muson mevsiminde şiddetli yağış ve fırtına, Arakanlı Müslümanların yaşadığı kamplar için ciddi tehdit oluşturuyor.(AA)