"ALMANYA"

İslam Bilim Tarihinin Öncüsü Prof. Dr. Fuat Sezgin Vefat Etti

İslam bilim tarihine yaptığı katkılarla dünya genelinde saygın bir yer edinen akademisyen Prof. Dr. Fuat Sezgin İstanbul'da vefat etti. 94 yaşında hayatını kaybeden Sezgin ardında onlarca kitap, sayısız makale ve örnek bir yaşam bıraktı. 

30 Haziran 2018 admin
Prof. Dr. Fuat Sezgin | Fotoğraf: Perspektif

İslam bilim tarihi alanında yaptığı çalışmalarla başta Almanya olmak üzere dünya genelinde öncü akademisyen olarak görülen Prof. Dr. Fuat Sezgin bugün İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Fuat Sezgin Kimdir?

Tarihçi Fuat Sezgin, Almanya’da Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü’nün kurucusuydu. 1924 yılında Bitlis’te doğan Sezgin, ülke ülke gezerek 300.000’den fazla el yazısı ve eseri orjinal şekilleriyle inceledi. Sezgin yüzlerce tarihî enstrümanı yeniden canlandırarak Frankfurt’taki enstitüsünde ve 2008 yılından itibaren de İstanbul’daki İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi‘nde sergilemişti.

Hayatı boyunca İslam bilim tarihi alanında hiç literatüre girmemiş kitapları araştırıp bunları mikro filmlere kaydeden Sezgin, eğitimine ünlü İslam bilimci Helmut Ritter’in yanında başladı. 1961 yılında Almanya’ya misafir öğretim görevlisi olarak gelen Sezgin, araştırmalarına Goethe Üniversitesi’nde devam etti. Aynı üniversitede 1965 yılında Arap-İslam Bilim Tarihi dalında profesör oldu.

1981 yılında 14 Arap ülkesinin ve diğer İslami kuruluşların maddi desteği ile Frankfurt’ta Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü‘nü kurdu. Enstitü Sezgin’in öncülüğünde İslam Felsefesi alanında 1400 seriden oluşan bir katalog yayınladı. Enstitünün kütüphanesinde Sezgin’in girişimleriyle onbinlerce eser, yüzlerce el yazması ve 7.000 el yazması eserin mikrofilmleri bir araya getirildi. Fuat Sezgin bu çalışmalarla İslam bilim tarihine Avrupamerkezci bakışı tashih etme niyeti taşıyordu. Birçok önemli buluşun “Batı’da” neşet etmediğini vurgulayan Sezgin, ortaya koyduğu çalışmalarla bugünkü icatların birçoğunun Müslüman ilim adamları tarafından bulunduğunu kanıtlıyordu.

Fuat Sezgin’in Frankfurt’ta Kitaplarına El Konulmuştu

İslam bilim tarihine yönelik ilginin Almanya’da giderek azaldığını gören Sezgin, kitaplarını ve bütün çalışmalarını İstanbul’a taşıma kararı almıştı. Kitaplarını taşırken kendisine yönelik “kültürel eser kaçakçılığı” iddiasıyla soruşturma açılmış, Sezgin’in binlerce kitabına Frankfurt Havalimanı’nda el konulmuştu.

Bu soruşturma metninin siyasi amaçlı olduğu iddia edilirken, Sezgin yaşamının son senelerini bu soruşturmalar ve kendisine yönelik mesnetsiz iddialarla geçirmek zorunda kalmıştı. Seneler boyunca kendi şahsi geliriyle aldığı, derlediği, kopyaladığı eserleri “çaldığı” iddia edilen Sezgin’in Frankfurt’taki enstitüsünün odasına mühür vurulmuş, enstitüye devlet tarafından kayyum atanmış, son cildini yazdığı eserine de el konulmuştu. (ezk)

 

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler