"AFO"

Fransa | Aşırı Sağcılar Marketlerdeki Helal Ürünlere Zehir Karıştıracaklardı

Fransa'da İç İstihbarat Brimi'nin yaptığı operasyonla yakalanan AFO terör örgütü üyelerinin daha çok Müslüman'ın zarar görmesini sağlamak için marketlerdeki helal ürünlere zehir katmayı planladığı ortaya çıktı. 

Fransa’da Müslümanlara yönelik saldırı hazırlığındayken yakalanan aşırı sağcı terör grubunun üyelerinin planladıkları saldırılarla ilgili ortaya çıkan detaylar büyük endişe yarattı. Fransız medyasına yansıyan bilgilere göre Müslümanlara yönelik birçok saldırı planlayan saldırganların hedefinde süpermarketlerin helal reyonlarının da olduğu kaydedildi.

Fransa İç İstihbarat Brimi DGSI’nin 23 Haziran’da yaptığı operasyonla yakalanan “Operasyonel Güçler Eylemi (AFO)” adlı grubun 10 üyesi hakkında terör örgüte üye olmak suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Örgüt üyelerinin ifadelerinde yapacakları eylemlerle ilgili yaptıkları itiraf ise şok etkisi yarattı. Soruşturma kaynaklarından edinilen bilgiye göre terör örgütünün saldırı planını “proje helal” ismiyle kodladığı kaydedildi. Suçlamaları kabul eden bazı örgüt üyeleri, mümkün olduğunca fazla Müslümana zarar vermek için helal reyonlarındaki yiyeceklere zehir karıştırmayı planladıklarını söyledi.

Çok Güçlü Fare Zehirini Helal Ürünlere Bulaştıracaklardı

DGSI, şüphelilerin evlerinde yaptığı aramalarda da bu planı haklı çıkaracak birçok dökümana ulaştı. Şüphelilerin süpermarketlerdeki helal ürünleri nasıl gizlice mağazadan çıkarıp zehiri bulaştırdıktan sonra tekrar geri reyonlara yerleştirecekleri ile ilgili notlar aldıkları belirlendi. Zehir olarak da fareleri öldürmek için kullanılan çok güçlü bir böcek ilacı kullanacakları kaydedildi. Bunun için de başkent Paris bölgesinde Müslümanların yoğunlukla alışveriş yaptığı bir süpermarketi kendilerine hedef seçtikleri ancak grup üyeleri arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle planın gerçekleştirilemediği aktarıldı. Ayrıca şüphelilerin sokakta rastgele seçtikleri başörtülü kadınlar ve radikal olduğunu iddia ettiği cami imamlarına da saldırma niyetinde oldukları ortaya çıkmıştı.

Saldırı Planları Müslümanlarda Endişe Yarattı

AFO terör örgütünün medyaya yansıyan saldırı planlarının Fransa’da yaşayan Müslümanlarda ise endişe yarattı. Konuyla ilgili açıklama yayınlayan Fransa İslam Konseyi (CFCM) ülkedeki 2 bin 500 cami ve 6 milyona yaklaşan Müslümanların güvenliğinden derin endişe duyulduğunu açıkladı. Fransa İslamofobi Gözlem Evi Başkanı Abdallah Zekri ise medyanın Müslümanlara yönelik tavrına dikkat çekti. Zekri, “Bu eylem beni şaşırtmadı. Çünkü bugünkü İslamofobik hava bu tarz eylemlerin oluşumunu cesaretlendiriyor.” diye kaydetti.

Öte yandan gözaltına alınan AFO üyelerinden 6’sı tutuklandı, 2’si ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Eski DGSI Başkanı İç Savaş Uyarısında Bulunmuştu

DGSI’nin eski Başkanı Patrick Calvar da daha önce yaptığı açıklamada ülkedeki aşırı sağ tehdite dikkat çekerek iç savaş uyarısında bulunmuştu. Calvar, “Bugün ülkemizde toplumlar arasında oluşabilecek şiddet eylemlerine karşı hazırlıklı değiliz. Bu durum açısından çok dikkatli olmalıyız.” ifadelerini kullanmıştı.

Fransa’da İslamofobi İle Mücadele Derneği (CCIF) nisan ayında yayınladığı raporunda, 2017 yılında İslamofobik saldırılarda bir önceki yıla göre yüzde 20’den fazla azalma olduğunu duyurmuştu. 2017 yılında toplam 447 İslamofobik saldırı gerçekleştiği, bu saldırıların 39’unun fiziki saldırı, 58’inin ise nefret söylemi olduğu kaydedilmişti. Raporda, Fransa’da İslamofobik saldırıların 2016 yılından sonra azalma eğilimi gösterdiği, fakat İslamofobinin ülke genelinde gün geçtikçe daha “kurumsal” bir kimliğe büründüğüne vurgu yapılmıştı. (fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler