"AfD"

Anayasa Koruma Teşkilatı’ndaki Müdür AfD Yetkilisi Çıktı

Almanya’da aşırı sağ parti AfD yetkilisinin yıllardır Sachsen Eyaleti’nin Anayasayı Koruma Dairesinde çalıştığı ortaya çıktı.

Almanya’da aşırı sağ parti AFD’nin bir yetkilisinin Saksonya Eyaleti Anayasayı Koruma Dairesinde yıllarca görev yaptığı ortaya çıktı. Alman basınının ortaya çıkardığı skandala göre Hendrik S. isimli kişinin dairede gizli belgelere erişim yetkisi olan güvenlik amiri konumunda çalıştığı ve Chemnitz’deki gösterilere katıldığı belirtildi.

Habere göre, Hendrik S., Saksonya Anayasayı Koruma Dairesindeki görevi haricinde AfD partisinde de aktif olarak çalıştı. Bu hususla ilgili ARD’de televizyonunda yayımlanan “Panorama” programına ilginç açıklamalarda bulunan Hendrik S., “Hangi işle meşgul olduğunuzdan bağımsız olarak, siyasette de rol alabilir ve katılım saglayabilirsiniz.” ifadelerini kullanmıştı. Anayasayı Koruma Dairesi çalışanı olarak bu durumun “biraz daha hassas olabileceğini” ifade eden aşırı sağ yetkili, fakat işi itibari ile partiye tavsiyelerde bulunabildiğini ve bazı hususlarda “Bu böyle olmaz; bu konuda daha dikkatli olmalıyız” gibi uyarılarda bulunma olanağı elde ettiğini dile getirmişti.

Hendrik S.’nin AfD’deki Görevi Ne?

Habere göre, Eyalet Program Komisyonuna üye olan Hendrik S., iç güvenlik, yargı ve veri güvenliği ile ilgilenen komitede müdür pozisyonunda görev yapıyor. Hendrik S., AfD partisinin 2014 yılında Weinböhla şehrinde gerçekleştirdiği parti aday başvuruları gününde yaptığı konuşmada, nerede çalıştığını açıkça dile getirmişti. “Aşırılık” üzerine analizlerde bulunduğunu, “en yüksek güvenlik sınıfı SÜ3”de güvenlik kontrolörü olduğunu ve ‘gizli’ belgelere erişim sağlayabileceğini vurgulamıştı. 

AfD’nin Orta Saksonya bölgesi kurucularından olduğu kaydedilen Hendrik S.’nin hâlen başkan yardımcısı olarak görevini sürdürdüğü kaydedildi. Ayrıca AfD’nin seçim beyannamesinin oluşumuna da katkı sağladığı belirlenirken, en son 1 Eylül tarihinde Chemnitz şehrindeki “cenaze marşına” (“Trauermarsch”) katıldığı ortaya çıktı.

Anayasayı Koruma Dairesinin Tutumu 

Saksonya Anayasayı Koruma Dairesinin bu durumdan 2015’den beri haberdar olduğu kaydedildi. Son zamanlarda basında çıkan haberlerle ilgili Anayasayı Koruma Dairesinden henüz bir açıklama yapılmazken, haberde aktarılan, dairenin, “somut kişiler hakkında prensip olarak açıklama yapmıyoruz” ifadesi göze çarpıyor. Dairenin genel olarak benimsediği “kamu personeli olarak çalışmak, aşırı olmayan partilerde üye olmaya veya görev almaya engel teşkil etmiyor” prensibinin de bu sorunu destekleyici mahiyette olduğu belirtiliyor. (ala)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler