Frankfurt Kitap Fuarı Kapılarını 70. Kez Açtı
Dünya yayıncılık endüstrisinin en büyük kitap pazarı olarak nitelendirilen Frankfurt Kitap Fuarı, Almanya'nın Frankfurt şehrinde kapılarını açtı.
Frankfurt Kitap Fuarı, “Dünyayı hareket ettiren fikirler” sloganıyla kapılarını 70. kez açtı. Bu yıl 70’incisi düzenlenen ve 5 gün boyunca 4 binden fazla etkinliğin yapılacağı fuarda, 137 ülkeden 286 binden fazla kitapsever, yayıncılık uzmanı ve medya endüstrisinin önde gelen firmaları katılıyor.
Yayıncılık sektöründe dünyanın en önemlisi olarak kabul edilen Frankfurt Kitap Fuarı’nda Türkiye ulusal standının da açılışı gerçekleştirildi. Açılış törenine, Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Dursun, Frankfurt Başkonsolosu Burak Karartı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, Prof. Dr. İlber Ortaylı ve yayıncı birlikleri temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda basın mensubu katıldı.
PLURAL Yayınevi Fuara Dördüncü Kez Katılıyor
Fuara Almanya’da Türkçe yayın yapan yayınevleri de katılım gösteriyor. Bu yayınevlerinden biri olan PLURAL Yayınevi Genel Müdürü Ali Mete, Perspektif’e yaptığı açıklamada, Frankfurt Uluslararası Kitap Fuarı’nın dünyanın en önemli kitap fuarı olarak kabul edildiğini kaydetti. Mete, yedi bin küsür yayınevinin buluştuğu fuarın, yayıncılığın yanı sıra uluslararası yayın hakları, yazar ve yayınevlerinin görüşmelerine de ortam hazırlayan önemli bir organizasyon olduğunu belirtti. Ali Mete şu değerlendirmede bulundu: ”Son yıllarda yayınlarımızın çoğaldığı gibi bu tür fuarlarda bilhassa Müslüman yayıncılar olarak daha çok gayret etmemiz gerektiğini görüyorsunuz. Yerel dillerde ve buralı bir perspektifiyle hazırlanan matbuatımız çoğalmalı. Avrupadaki geleceğimiz için bu şarttır.”
Merkezi Köln’de bulunan ve Avrupa’daki Müslümanlara yönelik kitap ve dergi çıkaran nadir yayınevlerinden biri olan PLURAL Yayınevi fuara dördüncü kez katılıyor.
Bu Yılki Fuarın Onur Konuğu Gürcistan
Fuarın bu yılki onur konuğu ülke ise Gürcistan olarak belirlendi. Yazarları, gazetecileri, profesyonelleri ve kültür iletişimcilerini bir araya getiren fuarda 4 binden fazla da etkinlik düzenlenecek. 110 ülkeden yaklaşık 7 bin 500 katılımcının yer aldığı fuarı 10 binden fazla gazetecinin takip etmesi bekleniyor.
Bu yılki fuara katılım yüzde 3 artış gösterdi. Katılımcı sayısındaki en fazla artış Kuzey Amerika, Kanada, Afrika ve Güneydoğu Asya ülkelerinde faaliyet gösteren yayın evlerinde görüldü. Bu arada, fuarın açılışı öncesinde, Berlinli yazar Inger-Maria Mahlke, “Archipel” adlı romanı ile Alman Yayıncılar ve Kitapçılar Derneği tarafından verilen Alman Kitap Ödülü’nü kazandı.
Türkiye 320 Metrekarelik Alanda İki Ayrı Stant İle Katılım Sağladı
Türkiye’nin Frankfurt Kültür ve Turizm Ataşeliğinden yapılan açıklama göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı Frankfurt Kitap Fuarı’na “Türkiye Ulusal Standı” ve “Çocuk Yayınları Standı” olmak üzere toplam 320 metrekarelik alanda iki ayrı stant ile katılım sağladı. Fuar kapsamında Prof. Dr. Rüstem Aslan “Truva Sunumu” gerçekleştirecek. Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Fransuva Georgia’nın katılımıyla “Osmanlı İmparatorluğu’nun Avrupa’da Yansımaları” konulu bir panel de düzenlenecek. Ayrıca şef Refika Birgül de Türk geleneksel mutfağından hazırlayacağı bir yemeği katılımcılara ikram edecek.
14 Ekim’e kadar açık kalacak fuarı hafta içi profesyonel ziyaretçiler, hafta sonu ise tüm ziyaretçiler gezebilecek.(P, AA)