"Avrupa"

Aşırı Sağın İktidarda Olduğu Avusturya’da “Irkçılıkla Mücadele” Toplantısı

AB içinde Yabancı Düşmanlığı ve Diğer Hoşgörüsüzlük Biçimleriyle Mücadele Yüksek Çalışma Grubu'nun toplantısının, aşırı sağ Özgürlük Partisi’nin koalisyon ortağı olduğu Avusturya'da geçekleştirilmesinin çelişkili bir durum oluşturduğu savunuldu.

© ec.europa

Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı Avusturya’nın başkenti Viyana, AB içinde Yabancı Düşmanlığı ve Diğer Hoşgörüsüzlük Biçimleriyle Mücadele Yüksek Çalışma Grubu’nun toplantısına ev sahipliği yapıyor. Avrupa’da yükselen ırkçılık ve yabancı düşmanlığının ele alındığı iki gün sürecek toplantının aşırı sağ bir partinin koalisyon ortağı olduğu Avusturya’a gerçekleştirilmesinin ise çelişkili bir durum yarattığı savunuldu.

Toplantı ile ilgili Irkçılığa Karşı Avrupa Ağı’ndan (ENAR) yapılan açıklamada, toplantının Avusturya hükümeti tarafından düzenlendiğine dikkat çekildi. Açıklamada, Avusturya’da aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi’nin (FPÖ) koalisyon ortağı olduğu hatırlatılırken, bunun AB’nin ırkçılık mücadelede yetersiz kaldığının bir göstergesi olduğu savunuldu.

“Avrupa Siyasetinde Irkçılık Normalleşiyor”

ENAR Başkanı Amel Yacef de “Irkçılıkla mücadele için düzenlenen bir toplantının, Nazi kökenlerine sahip aşırı sağcı bir partinin yer aldığı koalisyon tarafından düzenlenmesi çelişkili bir durum.” ifadelerini kullandı. Avrupa Komisyonu’nun ülkelerinde ırkçılık vakalarına katkıda bulunan hükümetlerle ilgili hiçbir tasarrufta bulunmadığına dikkat çeken Yacef, bu tarz hükümet örneğinin sadece Avusturya’da da olmadığını hatırlattı. ENAR Başkanı, bunun geleneksel Avrupa siyasetinde ırkçılığın normalleşmesinin bir sonucu olduğununu aktardı.

17 Ekim’e kadar sürecek toplantı öncesi yapılan açıklamada, Avrupa’da her gün birçok insanın etnik kimliği, dini inancı, sosyal statüleri, cinsel tercihleri ya da kimliklerinden dolayı tehdit edilip sözlü ve fiziksel şiddete maruz kaldığına dikkat çekilmişti. Yüksek Çalışma Grubu’nun birlik üyesi devletlerin nefret suçlarını önleme ve bunlarla mücadele etme konusunda etkili politikalar oluşturma çabalarını desteklediği kaydedilmişti. (fk) 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler