"Avusturya"

Avusturya İslam Cemaati’nde Yeni Başkan: Ümit Vural

Avusturya’daki Müslümanların resmî temsilcisi olan Avusturya İslam Cemaati (IGGÖ) yeni başkanını seçti. Yeni başkan 91 oyla Ümit Vural oldu.

IGGÖ Başkanı Ümit Vural @ YouTube değişiklikler: Perspektif

Avusturya İslam Cemaati’nin aldığı erken seçim kararının ardından bugün (8 Aralık’ta) seçimler düzenlendi. Eski Başkan İbrahim Olgun’un aday olmadığı seçimlerde IGGÖ Şura Başkanı Ümit Vural, 11 “hayır” oyuna karşı 91 “evet” ile başkan seçildi.

Büyük katılım ile gerçekleştirilen seçimlerin sonucunda konuşan Ümit Vural, kendisini bu önemli göreve layık görenlere teşekkür etti. Vural yayınladığı video mesajında ise, ailesinden ve arkadaşlarından, “Ümit deli misin? Kariyerini mahvedeceksin.” gibi tepkiler aldığını hatırlattı. “Yine de bugün, şu anda Avusturya İslam Cemaati’nin yeni seçilmiş başkanı olarak size hitap ediyorum.” ifadelerini kullandı.

“Avusturya’da Karşılaştığımız Zorluklar Hiç Bugünkü Kadar Büyük Olmamıştı”

Vural mesajında, Avusturya’da son dönemde Müslümanlara karşı giderek artan dışlama ve düşmanlıklara da dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: “Avusturya’da karşılaştığımız zorluklar hiç bugünkü kadar büyük olmamıştı: Avusturya’nın Müslümanlarına karşı ırkçılık, dışlama ve düşmanlık her yeni gün yeni bir boyut kazanıyor. İmamsız camiler, din öğretmeni olmayan okul sınıfları, manevi rehberi olmayan Müslüman mahkumlar, çocukları yoğun ayrımcılıkla karşılaşan çaresiz anne ve babalar… Bunlar Avusturya’da şu anda mevcut olan bu zehirli atmosferdeki problemlerden yalnızca birkaçı. Ama umudumuzu kaybedemeyiz. Benim (IGGÖ’deki) seçimleri kabul etmemin yegâne şartı da buydu. Avusturya İslam Cemaati kendisini değiştirmek ve reforme etmek zorunda. Ekibimle birlikte kendi mantığımızı değiştirmek, modernite, dindarlık ve uzmanlıktan oluşan bir yaklaşımı benimsemek ve geçmiş hatalarımızdan ders almak; ama her şeyden önce sizlerin güvenini yeniden kazanmak istiyorum.”

“Avusturya Müslümanları Güçlü ve Çoğulcu Bir Temsil İstiyor”

Avusturya Müslümanlarının güçlü ve çoğulcu bir temsil istediğini ve bunu hak ettiklerine vurgu yapan Ümit Vural, “Avusturya Müslümanlarının hak ettiği şekilde; sosyal barışı zedeleyen, Müslümanları ikinci sınıf vatandaş olarak gören, çocuklarımızın sırtından tehlikeli bir siyaset güden her türlü gücün karşısında duran, güçlü bir Avusturya İslam Cemaati sunma konusunda bana yardımcı olun. Evet, bu düşüncelere sahip olanları hep birlikte geri püskürtmemiz mümkün. Bu yolda sizlerden her biri, paha biçilemez kadar büyük bir öneme sahip.”dedi.

IGGÖ’nün yeni başkanı sözlerini, “Benim asıl ekibim, kökeni, cinsiyeti, geliri, eğitimi fark etmeksizin; annelerden, babalardan, işçilerden, emeklilerden, yani bu ülkeyi bu ülke yapan, bu ülkeyi herkes için vatan hâline getiren yüzbinlerce Müslüman’dan oluşuyor. Hepinize teşekkür ediyor ve beni bu yolda destekleyeceğinizi ümit ediyorum.” diyerek noktaladı.

Avusturya’da haziran ayında hükümetin 7 camiyi kapatacağı ve 40 imamı da İslam Yasası’na muhalefetten sınır dışı edeceğini ilan etmesi ülkede büyük tartışmalara yol açmıştı. Arap İslam Cemaati’nin 6 camisinin kapatılması için “Selefi temayüller” ileri sürülmüş; Nizam-ı Alem Camisi’nin kapatılma sürecinde ise caminin IGGÖ’nün onayı olmadan “cami” olarak faaliyetini sürdürdüğü iddia edilmişti. 

Söz konusu gelişmelerin ardından IGGÖ Şura Konseyi tarafından Avusturya İslam Cemaati’nde erken seçim kararı alınmış, bu kararın IGGÖ içerisindeki reform sürecinin bir parçası olduğu ifade edilmişti. Cami kapatmaları tartışmasında camilerin kapatılmasına bizzat IGGÖ Başkanı Olgun’un sebep olduğu iddiaları dile getirilmişti. Olgun, bu iddiaları kesin bir dille reddetmişti. (ezk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler