"Aşırı Sağ"

Avusturya’da 50 Bin Kişiden Protesto: “Aşırı Sağcı Hükümete Hayır”

Avusturya’nın birçok eyaletinden başkent Viyana’ya gelen yaklaşık 50 bin gösterici, aşırı sağcı hükümetin, Müslüman, göçmen karşıtı ve çalışanların sosyal haklarını kısıtlayıcı politikalarına tepki gösterdi.

@ AA değişiklikler: Perspektif

Avusturya‘da yaklaşın 50 bin gösterici iktidarda bir yılını dolduran aşırı sağcı koalisyonun Müslüman, göçmen karşıtı politikalarının yanı sıra işçilerin özlük haklarını kısıtlayan kararlarını protesto etti. Viyana’daki Westbahnhof tren garı önünde toplanan göstericiler, ‘Hükümet bu ülke için utanç’, ‘Aşırı sağcı hükümete hayır’ ve ‘Nazilere hayır’ yazılı pankartlar açtı. Gösteride, anaokullarında getirilen başörtüsü yasağının ilkokullarda da uygulanması için yasa hazırlığı içindeki hükümete tepki gösteren ırkçılık karşıtı Linkswende grubunun, Türkçe ‘Başörtüsü yasağı ırkçılıktır’ yazılı pankartı dikkati çekti.

“Çocuklar Ölüme Yollanıyor”

Irkçılık ve ayrımcılık karşıtı çok sayıda sivil toplum kuruluşunun yanı sıra çeşitli işçi sendikalarının da destek verdiği gösteride, eylemciler, şehrin önemli caddelerini trafiğe kapattı. Göstericiler, Hofburg Sarayı içindeki Kahramanlar Meydanı’na yürüdü. Meydanda yapılan konuşmalarda, hükümetin bir yıl içerisinde toplumu kutuplaştırıcı yasaları hayata geçirdiği, zenginlerin yanında yer alarak işçi sınıfı ve gelir düzeyi düşük vatandaşların sosyal haklarını kısıtladığı vurgulandı. Müslüman, göçmen ve mültecilerin hükümet tarafından ülkede yaşanan her sorunun sorumlusu gösterilmesine tepki gösteren eylemciler, mültecilerin sınır dışı edilmelerinin durdurulmasını istedi.

Gösteride konuşan Öğrenci Birliği Sözcüsü Adrian Stiftung, hükümetin eğitim sisteminde yaptığı değişikliklerin çağdışı olduğunu, özgür eğitim sisteminin baltalandığını, özellikle okula giden mülteci çocukların savaş ve çatışmaların sürdüğü Afganistan gibi ülkelere geri gönderildiğini ifade etti. Stiftung, “4 yıldır Avusturya’da yaşayan ve liseye giden bir mülteci çocuk, yetkililer tarafından iltica başvurusu kabul edilmediği için göz göre göre ölüme yollanıyor. Bu kabul edilemez politikalara son verilmelidir” diye konuştu.(AA)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler