'Helal Kesim Yasağı'

Belçika Anayasa Mahkemesi’nden “Helal Kesim Yasağı” Kararı

Belçika‘da Anayasa Mahkemesi, Flaman Parlamentosu’nun geçen yıl kabul ettiği hayvanların şoklanmadan kesilmesini yasaklayan kararını Avrupa Adalet Divanı'na sevketti. 

@Shutterstock

Belçika’da Anayasa Mahkemesi, Flaman Parlamentosu’nun geçen yıl kabul ettiği hayvanların şoklanmadan kesilmesini yasaklayan kararını görüştü. Ocak ayında Anayasa Mahkemesi’nde yapılan duruşmanın bugün açıklanan ara kararında, mahkeme davayı Avrupa Adalet Divanı’na sevk etti. Mahkemeden yapılan açıklamada, Avrupa Adalet Divanı dosya hakkında görüş belirtinceye kadar yasaların olduğu gibi uygulanmaya devam edeceği aktarıldı.

Anayasa Mahkemesi’nden Flaman bölgesi ile ilgili Avrupa Adalet Divanına gönderilen dosyada; “Yasal düzenlemenin sunduğu ‘daha ileri bir koruma’ imkanı, ‘bir üye devletin elektroşoksuz kesimi her alanda yasaklayabileceği’ şeklinde yorumlanabilir mi? Eğer ki birinci sorunun cevabı evet ise, böyle bir uygulama Avrupa Birliği Temel Haklar Bildirgesi’ndeki din hürriyeti ile uyumlu mu? 1099/2209 sayılı düzenleme dini kesimlerde elektroşoksuz kesimi yasaklama imkanı sunarken, hayvanların av, balık tutma, sportif ve kültürel faaliyetler çerçevesinde elektroşoksuz bir şekilde öldürülebilmesine müsaade edilmesi bir ayrımcılık içermiyor mu?” soruları yer aldı. 

Walon Bölgesi İle İlgili Dava Düştü

Öte yandan yüksek mahkeme, Walon Bölgesi’ndeki elektroşoksuz hayvan kesim yasağı ile ilgili ise karar veremeyeceğine hükmetti. Anayasa Mahkemesi, gerekçe olarak Walon bölgesinde 1 Eylül 2019’da yürürlüğe girecek olan “hayvan refahı” kanununu gösterdi. Anayasa Mahkemesi’nin incelemeye alması için başvurulan yasanın yürürlükten kalktığı hatırlatıldı. Böylece Anayasa Mahkemesi’nin incelemesi gereken bir yasanın kalmadığı bildirildi.

Yasak 1 Ocak’ta Yürürlüğe Girmişti

Belçika‘da Flaman Parlamentosu’nun geçen yıl kabul ettiği ve hayvanların şoklanmadan kesilmesini yasaklayan karar, 1 Ocak’ta küçükbaş hayvanlar için yürürlüğe girmişti. Yasak ilk etapta teknik altyapı yetersizliği nedeniyle büyükbaş hayvanlar için uygulanamasa da büyükbaş hayvanların da kesildikten hemen sonra uyuşturulması zorunlu kılınmıştı.(P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler