'Almanya'

İslam Konseyi: “Okullar Orucu Yasaklayamaz”

 Aile Bakanı Giffey’in çağrısı sonrası Müslüman öğrencilerine oruç tutmayı yasaklayan okul sayısı artmaya devam ederken Almanya İslam Konseyi bir basın açıklaması yayımlayarak yasağı eleştirdi.

@Shutterstock değişiklikler: Perspektif

Almanya Federal Aile Bakanı Franziska Giffey’in (SPD), öğrencilerin Ramazan ayında oruç tutmamaları gerektiğine yönelik ve okul yönetimlerini müdahaleye çağırdığı açıklamalarının ardından pek çok okul harekete geçti. Almanya İslam Konseyi (Islamrat) tarafından konuya ilişkin yayımlanan basın açıklamasında Konsey Başkanı Burhan Kesici yasağı eleştirerek, her geçen gün daha fazla öğretmen ve okul yönetiminin öğrencilerine oruç tutmayı yasakladığını belirtti.  Basın açıklamasında ayrıca birçok öğrencinin ders esnasında oruçlarını bozmaya zorlandıkları bilgisine yer verdi.

Kesici, Hessen Adalet Bakanı Eva Kühne-Hörmann’ın ebeveynlerin çocuklarını oruç tutmaya zorlamalarının bir suç eylemi olarak kabul edilmesine dair talebiyle ilgili olarak da “çocukların ebeveynleri tarafından oruç tutmaya zorlandıkları” bir vakaya şimdiye kadar rastlanmadığını belirterek, ergenlik çağına girmemiş çocukların zaten oruçtan muaf tutulduklarını vurguladı. Çocukların bakım ve eğitiminin ebeveynlerin yetki alanı dahilinde olduğunu hatırlatan Kesici, yalnızca anne babanın çocuklarını ciddi anlamda ihmali söz konusu olduğunda müdahalenin meşru sayılabileceğinin altını çizdi.

 “Çocukların Gelişimi Zarar Görüyor”

Basın açıklamasında ayrıca yasağın İslam düşmanlığını desteklediğine ve okul huzurunu bozduğuna dikkat çekilerek, Müslüman öğrencilerin gelişimlerinin de bu yasakla olumsuz anlamda etkilendiği belirtildi. Her geçen gün daha fazla sayıda ebeveynin çocuklarının okuldan üzgün şekilde eve döndüğü veya okul tarafından erkenden eve gönderildikleri yönünde şikayetlerinin olduğuna vurgu yapılan açıklamada, bu durumun çocukların bilinçli ve özgüvenli bir şekilde yetişmelerine de olumlu bir katkı sağlamadığının altı çizildi. Açıklamada yasak “çocukların korunmasına, ebeveynlerin eğitim hakkına ve din özgürlüğüne yapılan ağır bir müdahaledir” denilerek bir an önce sonlandırılması gerektiği vurgulandı.

Okul yönetimlerini ve siyasileri ailelerin şikayetlerini ciddiye almaya ve bu sıkıntı veren uygulamaya bir an önce son vermeye çağıran Kesici, “Bu akıl almaz olayın Almanya’da yaşanabileceğine ihtimal vermezdik” diyerek duyulan hayal kırıklığını dile getirdi.

Almanya İslam Konseyi kısa süre önce okulda oruç tutulması ile ilgili öğrencilere, okul çalışanlarına ve konuya ilgi duyanlara yönelik bir broşür yayımlamıştı.  Broşürde Ramazan ayında oruç tutmanın Müslümanlar için ne anlama geldiğinin yanı sıra, oruç tutan öğrencilerin okulda karşılaştıkları soru ve sorunlara dair cevaplara yer veriliyor. (mk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler