Dünyada Evini Terketmek Zorunda Kalanların Sayısında Rekor Artış
Norveç Mülteci Konseyi'nin yayınladığı yeni bir rapor, ülkelerindeki savaş, şiddet ortamı veya doğal afetler gibi nedenlerden dolayı yerinden edilen kişilerin sayısının geçtiğimiz seneye göre yaklaşık 1 milyon artış göstererek bugüne kadarki en yüksek rakama ulaştığını ortaya koydu.
Norveç Mülteci Konseyi (NRC) yıllık “Ülkesinde Yerinden Edilmiş Kişilere Yönelik Küresel Rapor”u yayımladı. Yayımlanan rapora göre 2018 yılında 28 milyon kişi çatışma, şiddet veya doğal afetler sonucu yerlerini terk etmek zorunda kaldı. Geçtiğimiz sene yaklaşık 10,8 milyon kişinin şiddet ve silahlı çatışmalar dolayısıyla yerinden edildiğinin belirtildiği rapora göre dünyada şiddet dolayısıyla yerinden edilen kişilerin sayısı 41,3 milyonu buldu. Bununla beraber rapor sadece kendi ülkelerinde yerinden edilmiş kişileri kapsadığı için başka ülkelere giden sığınmacı ve mülteciler ile birlikte bu rakamın devasa boyutlara ulaştığı söylenebilir.
Etiyopya’da 2.9 Milyon Kişi Evlerini Terk Etmek Zorunda Kaldı
Ülke içi çatışmalar nedeniyle sadece Etiyopya’da 2.9 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Ülkenin en büyük ve kalabalık bölgesi Oromia’da yaşanan şiddetli çatışmaların bu rakamın ortaya çıkardığı tahmin ediliyor. Şiddet dolayısıyla yerinden edilen kişi sayısındaki en yüksek rakam sıralamasında Etiyopya’dan sonra Demokratik Kongo Cumhuriyeti geliyor. Ülkede devam eden şiddet ortamından dolayı bu ülkede de toplam 1.8 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Dünya genelinde şiddet ve silahlı çatışma dolayısıyla yerinden edilen 10.8 milyon insanın 7.5 milyonun Sahraaltı Afrika ülkelerinden olması raporda ayrıca dikkat çekiyor. Çatışmaların devam ettiği Suriye’de ise geçtiğimiz yıl 1.6 milyon kişi yerinden edildi.
Buna ek olarak 17.2 milyon kişi ise doğal afetlerden dolayı yerinden edildi. Filipinler, Çin ve Hindistan doğal afetler dolayısıyla evlerini terk etmek durumuna kalan insanların yüzde 60’ını oluşturuyor. Geçtiğimiz yıl Filipinler ve Çin’den 3.8 milyon, Hindistan’dan ise 2.7 milyon kişi bu sebeplerle evlerini terk etti. ABD’de ise 1.2 milyon kişi aynı sebeplerden yerinden edildi. Bu tarz yerinden edilenlerin büyük çoğunluğunu ise yapılan tahliye işlemleri oluşturuyor.
Doğa Felaketleri İkinci En Büyük Neden
Rapor ayrıca şiddet ve silahlı çatışmadan etkilenen birçok ülkede ise ayrıca doğa felaketleri nedeniyle ciddi yer değişimleri olduğunu gösteriyor. Ülkedeki şiddet dolayısıyla uzun yıllar boyunca politik anlamda istikrar sağlayamayan Afganistan’daki son yıllarda yaşanılan kuraklık ülke içerisinde yerinden edilen kişilerin sayısının artmasında silahlı çatışmalardan sonra diğer bir faktör olarak ortaya çıktı. Benzer şekilde yoğun çatışmaların yaşandığı Nijerya’da ise geçtiğimiz yıl aşırı yağışlar ve bu yağışların neticesinde ortaya çıkan sel felaketi ülke nüfusunun neredeyse yüzde 80’ini etkiledi ve bu felaketler sonrası birçok kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Toplamda 7.4 milyon kişinin şiddet ve silahlı çatışma dolayısıyla yerlerinden edildiği Sahraaltı Afrika ülkelerinde doğal afetler dolayısı ile de 2.6 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.
Konu ile ilgili açıklamada bulunan Norveç Mülteci Konseyi Genel Sekreteri Jan Egeland, yerinden edilmiş kişilerin korunmaya ihtiyacı olduğunu söyleyerek uluslararası topumun bunu sağlaması gerektiğini belirtti. Geçtiğimiz yıl evlerini terk etmek zorunda kalan milyonlarca insanın etkisiz ulusal yönetimler ve yetersiz uluslararası diplomasi sebebiyle yeterli yardımı ve ilgiyi göremediğini hatırlatan Egeland, bu raporun dünya liderlerini harekete geçirebileceği temennisinde bulundu.(eg)