'Afganistan'da kıtlık'

Afganistan’da 2 Milyon Çocuk Akut Beslenme Sorunu Yaşıyor

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu, Afganistan’da 5 yaş altı 2 milyon çocuğun akut yetersiz beslenmeden muzdarip olduğunu söyledi.  

3 Haziran 2019 admin
Fotoğraf: Shutterstock | Değişiklikler Perspektif

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu Unicef  Afganistan’da 2 milyon çocuğun akut yetersiz beslenme sorunu yaşadığını ve bu çocuklardan yüz binlercesinin ölüm riski altında olduğunu belirtti. Unicef sorunun çözümün ise bu ülkeye yapılacak acil yardımların olduğunu belirtti.

Cenevre’de yapılan basın toplantısında konuşan Unicef sözcüsü Christophe Boulierac Afganistan’daki çocukların beslenme durumlarının endişe verici seviyede olduğunu ve akut yetersiz beslenme sorununun 5 yaş altı 2 milyon çocuğu etkilediğini belirtti. Boulierac, Afganistan’ın Yemen ve Güney Sudanla beraber akut yetersiz beslenmeden muzdarip çocukların sayısının en fazla olduğu ülkelerden birisinin olduğunu ve şu anda Afganistan’daki 600.000 çocuğun en tehlikeli boyutta akut yetersiz beslenmeden acı çektiğini söyledi. 

Gerekli Fonlar Sağlanmalı 

Unicef sözcüsü yaptığı açıklamada, yetersiz beslenen çocuklar için hazır terapötik gıdaların Afganistan’daki tek sağlayıcılarının kendisi olduğunu ve 2018 yılında sınırlı tedarik nedeniyle ihtiyaç sahibi çocukların yalnızca yüzde 50’sinden daha azına yardım edebildiklerini ifade etti. Sözcü, 2019 senesi için planlarının bu ülkedeki acilen yardıma muhtaç olan çocukların yüzde 60’ına ulaşmak olduğunu söylerken, 3 hafta içerisinde 107.000 karton terapötik gıdaya eşdeğer miktarda gerekli 7 milyon Amerikan Doları fonun sağlanması gerektiği aksi takdirde ise Afganistan’ın 34 yerinde Unicef tarafından desteklenen sağlık tesislerine gerekli malzemelerin tedariğinin sağlanamayacağı ve çocuklara istenilen miktarda yardımın yapılamayacağı uyarısında bulundu. 

Çatışma Ortamı ve Kuraklık Asıl Nedenler

Şiddetli akut yetersiz beslenmesi olan bir çocuğun sağlıklı yaşıtlarına göre ölme olasılığının 11 kat daha fazla olduğunu da hatırlatan Boulierac, bu durumun temel nedenleri olarak da ülkede uzun yıllardır devam eden şiddet ortamı ve son yıllarda eşi benzeri görülmemiş bir kuraklığın yaşanıyor olmasını gösterdi. Akut yetersiz beslenmeye maruz kalan çocukların ayrıca yaşamları boyunca fiziksel veya bilişsel birçok sorunlara sahip olma olasılığı da ayrıca bilinen bir gerçek olarak göze çarpmaktadır.   

Afganistan’da kişilerin beslenmesine yönelik yapılan çalışmalar 34 şehirden 22’sindeki çocukların şu anda akut yetersiz beslenmenin acil eşiğinin üzerinde olduğunu gösteriyor. Boulierac ayrıca ihtiyaç sahibi çocukların sorunlarının çözümü konusunda gerekli olan tedaviyi merkezi hale getirme planlarının sınırlı kaynaklar nedeniyle askıya alındığını ve acil finansman gerektiren gıda ve beslenme güvenliği konularında herhangi bir gelişme olmadan, Afganistan’daki çocukların beslenme durumlarını iyileştirme ihtimalinin olmadığını da sözlerine ekledi.(eg) 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler