'Almanya'

İsmail Yaşar: NSU Terör Örgütünün 6. Kurbanı

İsmail Yaşar Almanya'nın Nürnberg şehrinde işlettiği “Scharrer Imbiss” adlı büfesinde 9 Haziran 2005’de NSU terör örgütü tarafından öldürüldü. Öldürüldüğünde 50 yaşında olan Yaşar'ın katilleri Uwe Böhnhardt ve Uwe Mundlos olduğu iddia ediliyor.

1955 yılında Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinin Alanyurt (Zaxwan) köyünde dünyaya gelen Yaşar, imkansızlıklarla geçen hayatını Almanya‘ya giderek değiştirmeye karar verdi. 23 yaşında bir delikanlı olarak, 1978 yılında Almanya’ya göç etti. O zamanların Batı Berlin’inde iltica başvurusunda bulundu; ancak başvurusu reddedildi. Buna itiraz eden Yaşar, Türkiye’deki darbe koşulları sebebiyle sınır dışı edilmedi.

Yaşar, 6 yıllık geçici bir oturum izni aldı ve oturumu bitmeden 1983 yılında evlendi. Fakat evliliği 8 ay sonra sona erdi. Sonrasında memleketine giden Yaşar, Belgin Yaşar (Ağırbaş) ile ikinci evliliğini yaparak aynı yıl içinde tekrar Almanya’ya döndü. Bu evliliğinden Dilek adında bir kızı ve Kerem adında bir oğlu dünyaya geldi.

Çeşitli işlerde çalışarak geçimini sağlayan Yaşar, 1990’ların sonlarına doğru kendi döner dükkanını açtı. Ardından bir terzi dükkanı ve cep telefonu satışı yaptığı bir dükkan daha açtı. 9 Haziran 2005’te öldürülen Yaşar’ın Türkiye’ye gitmek üzere biletini almış olduğu ve 15 Haziran’da Suruç’ta ailesiyle kavuşmak için hazırlıklar yaptığı ortaya çıkmıştı. Ne yazık ki 14 Haziran’da memleketine kendisi değil, cenazesi gitti.

Tanık İfadeleri ve Polisin Tutumu 

İsmail Yaşar’ın katilleri Uwe Böhnhardt ve Uwe Mundlos 9 Haziran 2005 günü sabahında bisikletleriyle Yaşar’ın büfesine gitti. Tanık Beate K. ifadesinde, katilleri saat 9.35 sularında bisiklet sürerken gördüğünü ifade ediyor. Yine aynı tanık, Yaşar’ın dükkanına yaklaşık 200 metre mesafede NSU katillerini ellerinde şehir planı ile gördüğünü belirtiyor. Yıllar sonra cinayetin NSU tarafından işlendiği ortaya çıkınca, Beate K.’nın söz ettiği şehir planı Zwickau’da kundaklanan evde bulunmuştu. Planın üzerinde İsmail Yaşar’ın işlettiği dükkanın üstüne “7” yazıldığı ortaya çıkmıştı.

Polis, Beate K.’ye “güneyli zanlıların” resmini gösterirken, o, katillerin güneyli değil; kuzeyli olduğunun altını çiziyordu. Beate K., bir başka ifadesinde Köln Keupstrasse’deki bomba saldırısının video görüntülerindeki adamlardan birini Yaşar’ın dükkanının önünde gördüğünden emin olduğunu açıklamıştı. Maalesef Polis Beate K.’nın verdiği apaçık ifadelere rağmen katillerin neo-nazi olabileceği ihtimali üzerinde durmamıştı.

Müşterilerince çok sevilen, “nazik ve çok çalışkan” olarak bilinen İsmail Yaşar, cinayetten bir hafta önce bir yerel gazetede “Nürnberg’in en iyi dönercisi” olarak tanıtılmıştı. Ancak cinayet sonrası, Yaşar’ın mafya ve uyuşturucu işleri ile meşgul olduğu iddia edildi. Polis daha çok bu iddialar üzerinde durdu ve görgü tanıklarının net ifadelerine rağmen cinayetin arkasında aşırı sağcı bir motif aramadı. Ayrıca Yaşar’ın Hollanda’da bulunan uyuşturucu kaçakçıları ile bağlantısı olduğu öne sürüldü.

Polis pek çok arama ve ev baskını yaptı. Yaşar’ın ara sıra uğradığı Kürt Kültür Derneği’nden herkes sorgulandı, parmak izleri ve DNA testleri dahi yapıldı. İsmail Yaşar’ın eski eşinden de şüphelenen polis, kendisinin telefonların dinledi; fakat bir sonuca varamadı. 

Federal Savcılığın İddianamesi 

Federal Savcılığın iddianamesine göre, Nürnberg St. Peter’de bulunan İsmail Yaşar’ın dükkanına, saat 9.30 sularında Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt bisikletle geldiler. Bir süre dükkanı gözetleyen katiller, yaklaşık 9.50-10.15 arasında ve büyük olasılıkla 9.55’te cinayeti işledi. Yaşar’ı tezgahın arkasında bulan katiller Ceska 83 tipi tabanca ile 5 el ateş etti. İsmail Yaşar, olay yerinde hayatını kaybetti.

İsmail Yaşar’ın Geride Kalan Ailesi Ne Durumda?

Yaşar’ın eşi Belgin, cinayet sonrası baskılara dayanamayarak İstanbul’a taşındı. Çocukları Kerem ve Dilek ise hâlâ Nürnberg’de yaşıyor. İsmail Yaşar’ın annesi ve kardeşleri doğup büyüdüğü yerde, Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde ikamet etmeye devam ediyor. 11 Temmuz 2018 tarihinde, Münih’te NSU davasının kararları açıklandığında İsmail Yaşar’ın oğlu Kerem Yaşar da oradaydı. Kerem, son duruşmaya katılmak ve suçlular hakkında mahkeme tarafından karar alınırken suçluların yüz ifadelerini görmek istedi. Duruşma sonunda acısını kelimelerle ifade edemeyecek durumdaydı. Duruşmada ziyaretçi bölümünde yer alan Kerem, neo-nazilere karşı öfkeliydi.

Alihan Alıcı

Hacettepe Üniversitesi’nde İngilizce Öğretmenliği Bölümü’nde eğitimini sürdüren Alihan Alıcı, göç sosyolojisi alanında çalışmalar yürütmektedir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler