Libya’da Göçmen Gözaltı Merkezlerindeki Şartlar “Korkunç”
Birleşmiş Milletler'den Libya’daki göçmen gözaltı merkezleri ile ilgili yapılan açıklamada, göçmenlerin tutulduğu merkezlerin şartlarının “korkunç” olduğu duyuruldu.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Bürosu Sözcüsü Rupert Colville, Cenevre’de gazetecilere yaptığı açıklamada göçmenler ve mültecilerin Libya’da bulundukları gözaltı merkezlerindeki şartları “korkunç” olarak betimledi ve bu durumla ilgili olarak endişe duyduklarını belirtti. Colville büro çalışanları olarak 654 göçmen ve mültecinin alıkonulduğu Zintan gözaltı merkezini ziyaret ettiklerini ve merkezdeki onlarca kişinin tüberkülozdan öldüğünü ve merkezde bulunması gereken birçok kişinin ise kayıp durumda olduğunu söyledi.
Ölüme Terk Edildiler
Colville, eylül ayından bu yana merkezdeki 22 kişinin tüberküloz neticesinde öldüğünü, hala tüberküloz hastası olan 60 kişinin ise “cehennem deliği” olarak tabir edilen bir hangarda kilitli durumda tutulduklarını söyledi. Tüberkülozun öldürücü bir hastalık olmadığını kaydeden sözcü, ancak bu şartlarda kişilerin ölüme terk edildiklerini ifade etti. Colville, ziyaret sonrası merkezde bulunan 30 kişinin Trablus’un güneyindeki başka bir gözaltı merkezine taşındığını da ayrıca belirtti.
Bu sözlerine ek olarak sözcü, gözaltı merkezindeki kişilerin insanlık dışı ve onur kırıcı muameleye ve hatta işkenceye dahi maruz kaldıklarını ifade etti. Zintan gözaltı merkezindeki birçok kişiyi aşırı derecede kötü beslenmiş, suya erişimi olmayan, aşırı kalabalık bir şekilde ve tıkanmış tuvalet ve çöp atıklarının arasında bulduklarını söyleyen Colville, bu sebeple buradaki kişilerin hayatlarından derin endişe duyduklarını belirtti. Merkezde alıkonulan göçmenlerin günde 200 gram sade makarna ile beslendiklerini belirttiği açıklamasında sözcü ayrıca aralarında 132 çocuğun da bulunduğu 432 Eritre vatandaşının ise bunun sadece yarısı kadar yemek yiyebildiklerini iddia etti.
İnsan Haklarına Saygı Gösterilmeli
Kadınların cinsel sömürü amacıyla insan tacirlerine satıldıklarına yönelik raporların endişe verici olduğunu da açıklayan BMİnsan Hakları Yüksek Komiserliği Bürosu Sözcüsü , Libya Hükümetinin bu kayıp insanları bulmak için derhal bağımsız bir soruşturma başlatması gerektiğini söyledi. Libya Sahil Güvenlik ve İllegal Göçlerle Mücadele Direktörlüğü’nün tutuklu bulunan her kişiye karşı sorumlu olduklarını ve insan haklarına saygı göstermeleri gerektiğini hatırlattı.(eg)