'Yurt Dışı Emeklilik'

Yurt Dışından Emeklilik Zorlaşıyor

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının Türkiye'den emekli olabilmelerini düzenleyen yasa değişikliği teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. 

@Shutterstock değişiklikler Perspektif

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının Türkiye’den emekli olabilmek için yararlandığı emeklilik uygulamasıyla ilgili TBMM’ye sunulan yeni yasa, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş ve 75 milletvekilinin imzasıyla sunulan teklifin yasalaşması halinde emeklilik için borçlanma tutarına 100 bin lirayı bulan fazladan ödeme yapılması gerekecek. 

Bağkur Koşullarına Göre Emekli Olunabilecek

Komisyondan geçen teklife göre artık SSK yerine Bağkur koşullarına göre emekli olunabilecek. Yurt dışı borçlanma bedeline esas olan prim oranı yüzde 32’den yüzde 45’e çıkarılacak ve şu anki günlük borçlanma bedeli 27,29 TL iken, bu oran 38,38 TL olacak. Bu da borçlanma tutarına göre 100 bin lirayı bulan fazladan ödeme demek oluyor.

2019 yılında en düşük tutarla asgari ücret üzerinden yurtdışı borçlanmasıyla emekli olacaklar; 15 yıl için 147 bin 364 lira yerine 207 bin 230 lira, 20 yıl için 196 bin 485 lira yerine 276 bin 307 lira, 25 yıl içinse 245 bin 606 lira yerine 345 bin 384 lira ödenmek zorunda kalacak.

Emekli Olacaklar Acele Etmeli 

Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman halen yurt dışında yaşamaya ve çalışmaya devam eden beş milyona yakın Türk vatandaşı ile yurt dışından Türkiye’ye kesin dönüş yapan vatandaşların hem çalıştığı hem de ikamet ettiği sürelerden faydalanarak emekli olabileceğini açıkladı. Ancak emekliliği düşünen vatandaşların, teklifinin yasalaşmasından önce emekli olabilmek için acele etmeleri gerektiğine dikkat çekti. (bb) 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler