'Hindistan'

Hindistan’da Endişe Yaratan İddia: 4 Milyon Müslüman Vatandaşlıktan Çıkarılacak

Hindistan’da 4 milyon Müslümanın gözaltı merkezlerine alınma ve vatandaşlıktan çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu duyuruldu.

@AA değişiklikler: Perspektif

Hindistan’da Narendra Modi hükümetinin başta Müslümanlar olmak üzere ülkede bulunan dini azınlıklara yönelik saldırısı devam ediyor. Hindistan’daki Modi hükümetinin ülkedeki Hindu olmayan azınlık gruplarına mensup kişileri vatandaşlıktan çıkaracağı ve planlı gözaltı merkezleri inşa edilerek onları burada alıkoyacakları iddia edildi. 

New York Times haberine göre Hindistan’ın Myanmar ve Bangladeş sınırlarının yakınında bulunan Assam bölgesinde  birçok kişi Hindistan’da doğmaları ve daha önceki seçimlerde oy kullanma da dahil vatandaşlığın tüm haklarından yararlanmalarına  rağmen kaçak göçmen oldukları şüphesiyle tutuklandı. Haberde hükümetin bu kişileri alıkoymak için yeni merkezler inşa etmesinin bölgedeki Müslümanları endişelendirdiğine yer verildi.

Amaç Hindu Milliyetçiliğini İlerletmek

Ülkedeki yerel aktivistler ve avukatlar, Hindistan’ın kişileri vatandaşlık haklarından mahrum etme politikası ve hapse girme tehlikesi dolayısıyla birçok kişinin intihar ettiğini söyledi. Hindistan’da insan hakları aktivisti Harsh Mander verdiği demecinde Müslümanların ülkede düşman olarak görüldüğünü belirtti. Çıkan haberlerde hükümetin bu yolla benimsediği Hindu milliyetçi ideolojiyi ilerletmeyi amaçladığının altı çizildi. 

Yaklaşık 33 milyon kişinin yaşadığı Assam’da Hindistan hükümeti kişilerin, Bangladeş’in Pakistan’dan  ayrılarak kurulduğu 1971 senesi başlarından itibaren Hint vatandaşı olduklarını belgeleriyle kanıtlamasını bekliyor. Ancak NYT haberinde ailelerin mülk tapuları ve doğum belgelerini almak için uğraş verdikleri ve bunun da hiç kolay olmadığı ifadeleri yer aldı. 

Hindistan Yönetimi “Faşist ve Irkçı”

Pakistan Başbakanı İmran Khan ise Twitter’da Modi’nin yeni politikalarını eleştirerek uluslararası toplumun bu politikaları önlemek için  harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Hindistan hükümetinin Nazi Almanyasına benzediğini ifade eden Khan, uygulanan faşist ve ırkçı politikalar neticesinde ülkede yaşayan 4 milyon Müslümanın gözaltı kampları ve vatandaşlıklarının iptali ile karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

Pakistan Başbakanı ayrıca etnik temizleme ve soykırım iddialarının Hindistan’da yönetimdeki BJP’nin kurucu babaları ile Nazi ideolojisi arasındaki bağlantıya kanıt teşkil ettiğini söyledi. 93 yıl önce Hindu milliyetçiler tarafından kurulan paramiliter Rashtriya Swayamsevak Sangh hareketi, daha sonradan bugün Modi’nin iktidarda olduğu  Bharatiya Janata Partisi’ne (BJP) evrilmişti. Hindistan Başbakanı Narendra Modi ise İmran Khan’ın bu iddialarını reddederek, yapılan açıklamaların bölgedeki barışın önünde engel olabileceğini söyledi. 

Kısa bir süre önce Modi, Hindistan’ın tek Müslüman çoğunluk bölgeleri olan Jammu ve Keşmir’in özel statülerini tek taraflı olarak kaldırarak bölgede birçok siyasi ve eylemci lideri hapis cezasına mahkum etti.(eg)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler