'Helal Kesim Yasağı'

Belçika’nın Valon Bölgesinde “Helal Kesim Yasağı” 1 Eylül’de Başlıyor

Belçika’da Valon Parlamentosu’nun 2017 yılında kabul ettiği hayvanların şoklanmadan kesilmesini yasaklayan karar, 1 Eylül'den itibaren uygulanmaya başlayacak.

Fotoğraf: Shutterstock.com Değişiklikler: Perspektif

Belçika’nın Valon bölgesinde 2017 yılında parlamentoda kabul edilen  hayvanların şoklanmadan kesilmesini yasaklayan karar, 1 Eylül’de yürürlüğe giriyor.

Ülkede yaşayan Müslüman ve Yahudilerin tepkisini çeken karar Belçika Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Yüksek mahkeme nisan ayında verdiği kararda ise Avrupa Adalet Divanı’na sevkedilen Flaman bölgesindeki helal kesim yasağını hatırlattı. Valon bölgesi ile ilgili yapılan başvurularda da Avrupa Adalet Divanı’nın vereceği kararın bekleneceği duyuruldu.

Yasak Flaman Bölgesinde 1 Ocak’ta Başladı

Belçika‘da İslami usullere göre hayvan kesiminin yasaklanmasına yönelik tartışmalar 2017’de yoğunlaşmış, önce ülkedeki Fransızca konuşanların ağırlıklı yaşadığı Valonya Parlamentosunun Çevre Komisyonu helal kesimin yasaklanmasını öngören tasarıyı kabul etmişti. Benzer bir tasarı kısa süre sonra Flaman Parlamentosunda da kabul edilmiş, tartışma Brüksel Parlamentosuna da sıçramıştı. Yasak Flaman bölgesinde ise 1 Ocak 2019’da yürürlüğe girmişti.
İslam inancında helal, Yahudi inancında ise koşer olarak bilinen hayvanların şoklanmadan ve uyutulmadan kesilmesine getirilen yasaklar ülkedeki Müslüman ve Yahudi toplumun yoğun tepkisine yol açıyor.(P)
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler