'"Çeşitliliği Destekle"'

Ayrımcılığa Karşı Bir Hareket: “Çeşitliliği Destekle” Sokak Aksiyonu

Müslüman kadınlara yönelik ayrımcı tutum ve saldırılara dikkat çeken sokak aksiyonu “Çeşitliliği Destekle” bugün başladı. Aksiyon, Müslüman kadınların toplumsal çeşitliliğin bir parçası olduğunu hatırlatmayı amaçlıyor.

@IGMG değişiklikler: Perspektif

Geçtiğimiz yıl ilk defa Köln’de gerçekleştirilen “Çeşitliliği Destekle” sokak aksiyonu, bu yıl Almanya ve Hollanda’da olmak üzere toplam 25 şehirde gerçekleştiriliyor. Gerçekleştirilen aksiyon vasıtasıyla şehirlerin kalabalık noktalarında kurulan stantlarda Müslüman kadınların sokakta, iş yerinde, kurumlarda ve daha birçok alanda karşılaştığı ayrımcılıklara dikkat çekiliyor.

Avrupa’da son dönemde başörtülü Müslüman kadınların yaşadıkları ayrımcılık ve maruz kaldıkları İslamofobik saldırılar son dönemde ciddi miktarda artış gösteriyor. Birçok Müslüman kadın, özellikle başörtüsü takanlar, sosyal yaşamda, iş hayatında ve kurumlarda, ayrımcılık ve İslamofobiden dolayı zor anlar yaşıyor.

İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) Kadınlar Teşkilatı ve Kadınlar Gençlik Teşkilatı, Müslüman kadınların yaşadığı bu ayrımcı ve ırkçı hareketlere dikkat çekmek, bu durumun önüne geçebilecek bir toplumsal dayanışma bilinci uyandırmak amacıyla Almanya’nın çeşitli kentlerinde “Çeşitliliği Destekle” sloganı ile stantlar açıyor.

Cumartesi günü (28.09.2019) başlayan etkinlikler, Köln,Duisburg, Frankfurt, Ulm, Hannover, Dortmund, Bremen, Rotterdam, Amsterdam, Nürnberg, Mainz, Stuttgart,Bruchsal, Sindelfingen, Vaihingen an der Enz, Schwäbisch Gmünd, Aalen,Heilbronn, Hamburg, Lübeck, Harburg, Berlin Neukölln, Berlin Wedding, Berlin Charlottenburg, München şehirlerinde halka açık noktalarda kurulan alanlarda gerçekleştiriliyor.

“Müslüman Kadınlar Almanya’da Çeşitliliğin Bir Parçasıdırlar”

IGMG Kadınlar Teşkilatı ve Kadınlar Gençlik Teşkilatı, konuyla ilgili gerçekleştirdikleri basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Müslüman kadınlar, Irkçılığa Karşı Avrupa Ağı (ENAR)’na göre Avrupa’daki en savunmasız insanlar arasında bulunuyor.  Hemen her gün basında, başörtüsü taktıkları için sözlü ve fiziksel saldırıya uğrayan kadınların haberi yer alıyor. Toplumun içerisinde artarak devam eden İslamofobi, Müslüman kadınların giderek artan bir şekilde dışlanmasına sebep oluyor. Başörtülü Müslüman kadınlar uygun iş bulamadıkları gibi, başörtülerinden dolayı ayrımcılığa uğruyorlar. Bütün bu gerçeklere rağmen, toplumsal dayanışma hâlâ eksiktir. Unutulmamalıdır ki, Müslüman kadınlar Almanya’da çeşitliliğin bir parçasıdırlar.”

Aksiyon çerçevesinde stantlarda bilgi veren kadınlar, “Çeşitliliği Destekle” aksiyonu ile Müslüman kadınların gündelik hayatta uğradığı ayrımcılığa toplumun dikkatini çekmek istediklerini, bu amaçla, Müslüman kadınların otobüs durağında, süpermarkette, üniversitede ve iş görüşmesinde uğradığı ayrımcılığı resmeden posterler hazırladıklarını belirttiler.

“Çeşitliliği Destekle” aksiyonu için gerçekleştirilen basın açıklamasında ayrıca şu sözlere yer verildi: “IGMG Kadınlar Teşkilatı ve Kadınlar Gençlik Teşkilatı olarak Müslüman kadınları, kendilerine güvenmeleri ve uğradıkları ayrımcılıktan dolayı çekingen durmamaları noktasında teşvik ediyoruz. Bizler ayrıca Müslüman kadınların, oldukları gibi, Almanya’daki çeşitliliğin doğal bir parçası olduğunu belirtmek istiyoruz.”

“Çeşitliliği Destekle” Aksiyonuna Yoğun İlgi

Aksiyon sorumlusu IGMG Kadınlar Teşkilatı Kurumsal İletişim Başkanı İlknur Küçük, bazı şehirlerdeki olumsuz hava şartlarına rağmen aksiyona ilginin yoğun olduğunu belirtti. Aksiyona gelen bir kişinin “Biz başörtülü kişileri gördüğümüzde konuşmaya korkuyorduk. İyi ki böyle bir şey yaptınız. Şimdi size sorularımızı sorabiliyoruz.” ifadelerinde bulunduğunu belirtti. Bu gibi etkinliklerin insanların ön yargılarını kırmaya yönelik, insanların birbirlerini daha iyi tanıyabilecekleri ortamlar oluşturduğuna dikkat çeken Küçük, yoldan geçen bazı kişilerin başarı dileklerinde bulunduklarını söyledi. İlknur Küçük, bunların yanı sıra “Başörtünüzü artık atın!” gibi tepkiler de duyduklarını belirtirken, bunlara rağmen olumlu tepkilerin daha fazla olduğuna dikkat çekti.

Son Dönemlerde İslamofobik Olaylarda Artış Gözlemleniyor

Almanya‘nın Hessen eyaletine bağlı, Rhein Main bölgesinde bulunan Offenbach şehrinde yaşayan Müslüman bir kadın, iş başvurusunda bulunduğu Offenbach Entegrasyon Ofisi tarafından, başörtüsü nedeniyle reddedilmişti. Eski Ayrımcılıkla Mücadele Görevlisi Wilfried Jungbluth, başörtülü kadının iş başvurusunun reddedilmesiyle ilgili Offenbach Belediye Başkanı Felix Schwenke’ye yönelik bir denetleme şikâyetinde bulunmuştu.

Yine Ağustos ayında Almanya’nın kuzeyindeki Schwerin şehrinde 13 yaşında başörtülü bir kız çocuğu sokak ortasında ırkçı saldırıya uğramıştı. Saldırgan olay yerinden kaçarken, yaralanan küçük kızın ise hastaneye kaldırılmıştı. Yine ağustos ayı başında Almanya’nın başkenti Berlin’de benzer bir saldırı meydana gelmişti. Metroda meydana gelen olayda, kimliği belirlenemeyen bir kadın 18 yaşındaki başörtülü bir genç kıza önce hakaret etmiş, sonra ise yüzüne sıvı bir madde sıkarak olay yerinden kaçmıştı. (yy)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler