'Almanya'

Almanya’da Başörtülü Öğretmenlerin Açtığı Tazminat Davası Reddedildi

Almanya'nın Kuzey-Ren-Vestfalya Eyaleti'nde mahkeme, iki başörtülü öğretmenin ayrımcılığa maruz kaldıkları nedeniyle açtıkları tazminat davasını reddetti.

Almanya @ AA değişiklikler: Perspektif

Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nde öğretmenlik ataması bekleyen iki başörtülü öğretmen, mesleki haklarının yendiğini iddia ederek tazminat davası açtı. Eyalet Yüksek İdare Mahkemesi Münster’in pazartesi günü aldığı karara göre ise eyaletin tazminat ödeme yükümlülüğünün olmadığına karar verildi. Marburg ve Köln’den dava açan iki kadın öğretmenin talebi reddedildi.

“Dini İnancımız Yüzünden Hakkımız Yendi”

İki Öğretmen, dini inançları yüzünden eyaletteki öğretmen atamasında haklarının yendiğini ifade etmiş ve oluşan maddi ve manevi zarara karşılık olarak tazminat davası açmıştı. Bununla birlikte öğretmenler, 2006’dan günümüze geçerliliğini koruyan “Genel Eşit Muamele Yasası” (AGG) gereğince davacı oldular. Yasa, işverenin, işçiye karşı din, dil, köken, yaş, cinsiyet, engellilik durumunu, dini inanç veya dünya görüşü dolayısıyla kimsenin hakkının yiyemeyeceğini ifade ediyor.

Ayrıca öğretmenler 2015’de Federal Anayasa Mahkemesinin almış olduğu bir karara da vurgu yaptı. Anayasa Mahkemesinden ortaya çıkan kararda, Kuzey Ren Vestfalya okul yasasındaki başörtü yasağını anayasaya aykırı bulmuş ve senato bu kararla ilgili bir yenilemenin olmayacağını ifade etmişti.

Hâkim İddiaları Reddetti

Öğretmenlerin davasıyla ilişkin hâkimlerin açıklamalarında ise, her iki öğretmenden birinin başörtüsünden dolayı alınmadığını reddederken, alınmama nedeni olarak sınav notunu ileri sürdü. Ayrıca, işverenin öğretmenin dini inancından haberdar olduğuna dair bir bulguya rastlanmadığını ve diğer vakada ise öğretmenin memurluğunun zamanı ile ilgili bir durum söz konusu olduğu belirtildi. (ala)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler