'Irkçılık'

Fransa’da Senatörden Başörtülü Annelere Çirkin Hakaret: “Halloween Cadıları”

Fransa'da Moselle senatörünün, okul gezilerinde öğrencilere refakat eden annelerin görünür dini simge takmasını yasaklayan yasa tasarısının görüşüldüğü oturumda başörtülü kadınlar için kullandığı ifadeler büyük tepki çekti.

Fransa‘da senato bu hafta okul gezilerinde öğrencilere refakat eden annelerin görünür dini simge takmasını yasaklayan yasa tasarısını kabul etti. Tasarı görüşmelerinde Moselle Senatörü Jean-Louis Masson’un başörtülü kadınları hedef alan söylemleri ise büyük tepki çekti.

Moselle Senatörü, oturumda yaptığı konuşmada başörtülü kadınları kastederek okul gezilerinde çocukların etrafının ne idiği belirsiz kişiler tarafından sarıldığını söyledi. Başörtülü kadınlara hakaretlerini daha da ileri taşıyan Masson, “Çocukları okul gezilerinde “Halloween cadıları” gibi kadınlara mı emanet edeceğiz? Bu bir skandal!” ifadelerini kullandı. Bu toplumda yaşayanların bu toplumun kurallarına uyması gerektiğini savunan senatör, bu kuralları kabul etmeyenler için “geldikleri yere dönebilirler” diye konuştu.

“Açıkça Irkçı Nefreti Teşvik Ediyor”

2001’den beri senatörlük yapan ve aşırı sağ görüşlere sahip Ayağa Kalk Fransa Partisi’nin Başkanı Nicolas Dupont-Aignan’a yakın bir isim olan Jean-Louis Masson’un başörtülü kadınlara yönelik sözleri büyük tepki çekti. Senato Başkan Yardımcısı David Assouline, Musson’un sözlerini sert şekilde eleştirdi. Asouline, senatörün kullandığı ifadelerin açıkça hakaret olduğunu ve ırkçı nefreti teşvik ettiğini aktardı. Parlamentonun herkesin düşüncelerini özgürce beyan ettiği bir alan olduğunu dile getiren Assouline, ancak ırkçı söylemin bir suç olduğunu ve parlamentoda yerinin olmadığını vurguladı. 6 Kasım’da toplanacak senatoda da Moseel Senatörü’nün bu ifadelerinden dolayı disiplin kuruluna gönderilmesinin görüşüleceğini duyurdu.

“Müslümanlara Karşı Nefretini Artık Gizlemiyor”

İktidardaki Cumhuriyetçi Yürüyüş Hareketi (LREM) Moselle Milletvekili Ludovic Mendes de Jean-Louis Masson için, “Artık Müslüman kökenli Fransız vatandaşlarına yönelik nefretini gizleme ihtiyacı duymuyor.” dedi. Eleştirilerin odağındaki Jean-Louis Masson hakkında dokunulmazlığı nedeniyle hiçbir hukuki işlem ise yapılamayacak.

Başörtülü Kadına Yönelik Tutum Tepki Çekmişti

Fransa’da ekim ayı başında da başörtülü Fatima E.’nin kendi çocuğunun da arasında bulunduğu öğrenci gurubuyla ziyaret ettiği bölge meclisinde aşırı sağcı üyelerin sözlü saldırısına maruz kalması ülkede yeniden başörtüsü tartışmalarını alevlendirmişti. Bir grup akademisyen ve sanatçı tarafından kaleme alınan bildiride de Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a, “İslamofobik saldırılara yönelik tavır al” çağrısı yapılmıştı.(fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler