'Hollanda'

Amsterdam’daki Mavi Camiye “Ezan Sabotajı”: Hoparlörün Kablosu Kesildi

Hollanda'da hoparlörden ezan okunmasına karar verilen Amsterdam’daki Mavi Cami'nin hoparlör sistemine, ilk ezan okunacağı gün sabotaj düzenlendi.

9 Kasım 2019 admin
@ Shutterstock.com değişiklikler: Perspektif

Hollanda’da özellikle Fas kökenlilerden oluşan bir cemaate sahip olan Amsterdam’daki Mavi Cami’de, ilk ezanın okunacağı cuma günü hoparlörün çalışmaması üzerine ezan okunamadı. Önce teknik bir hatadan dolayı çalışmadığı düşünülen hoparlörün kablosuna biri tarafından kasıtlı olarak zarar verildiği ortaya çıktı. Cami sözcüsü Nourdeen Wildeman, yapılan sabotaj ile ilgili ihbarda bulunup bulunmayacaklarına ise henüz karar vermediklerini aktardı.

Ekim ayında Mavi Cami, cuma günleri camide hoparlörden ezan okunacağını açıklanmıştı. Ancak caminin bu açıklaması, Amsterdam Belediye Meclisi’nde tepkilere sebep olmuş, meclisteki birçok siyasi parti hoparlörden ezan okunmasını onaylamamıştı.

“Hoparlörden Ezan Okunması Anayasal Bir Hak”

Amsterdam Belediye Başkanı Femke Halsema, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ezan okunmasına Amsterdam halkının çok sıcak bakmadığını iddia etmişti. Ezan okumak ile amacın İslam’ı Hollanda’da normalleştirmek ise de Hollandaca okunmasının daha mantıklı olacağını savunmuştu. Halsema, açıklamasına günümüzdeki teknolojik imkanlar sayesinde hoparlörden ezan okunmasına ihtiyaç olmadığını da eklemişti. Ancak hoparlörden ezan okunmasının anayasal bir hak olması sebebiyle engellenemeyeceğini, sadece ses seviyesi ile ilgili düzenlemelerin yapılabileceği aktarmış, fakat bunun yapılması durumunda diğer dini cemaatlerin de eşit davranılması gerektiğini belirtmişti.

Hollanda’da hoparlörden ezan okunan cami sayısı ülke gelinde 40 civarında. Amsterdam’da ise henüz hoparlörden ezan okunan cami bulunmuyor. (p)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler