'Almanya'

Almanya’da “Hartz IV” İçin Anayasa Mahkemesi’nden Emsal Karar

Alman Anayasa Mahkemesi, sosyal yardımlardan faydalananlar arasında iş ajanslarının önerilerini dikkate almayanlardan en fazla yüzde 30 kesinti yapılabileceğine hükmetti.

Shutterstock.com değişiklikler: Perspektif

Almanya’da Anayasa Mahkemesi, işsizlere ödenen “sosyal yardım” olarak adlandırılan ve halk arasında ”Hartz IV” olarak bilinen yardım ile ilgili emsal niteliğinde bir karara imza attı. 

Mahkeme, iş bulma konusunda yapılan tavsiyeleri yerine getirmeyenlere yapılan yardımların yüzde 60’ının veya tamamının kesilmesinin yanlış olduğuna karar kıldı. İş Bulma Ajansı’nın sosyal yardımla geçinenlerden yalnızca yüzde 30’a kadar kesintide bulunabileceğine hükmetti.

Almanya’da yalnız yaşayan bir kişiye verilen sosyal yardım 424 Euro. Bu yardımın 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren 432 Euro’ya çıkması ön görülüyor. Eğer sosyal yardım alan biri, yapabileceği bir iş teklifini kabul etmezse veya yeni başladığı bir işi bırakırsa, bu yardım kanunlara göre üç ay boyunca yüzde 30 oranında kesintiye uğruyor. Eğer bu durum tekrarlanırsa, kesinti yüzde 60’a kadar çıkıyordu.

Düzenleme 25 Yaş ve Üzeri İçin Geçerli Olacak

Anayasa Mahkemesi’nin almış olduğu ilk karar, 25 yaş ve üzeri olanlar için geçerli olacak.  Buna göre yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar, 25 yaş ve üzeri olan ve sosyal yardım alanlar için geçimlerini ciddi anlamda sıkıntılara sokmayacak ölçüde olduğu sürece, İş Bulma Ajansı, verdiği sosyal yardımda yüzde 30 oranında kesinti uygulayabilecek. (ala)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler