'Almanya'

Almanya’da Devlet Destekli “İmam Yetiştirme Projesi” Tartışma Yarattı

Almanya'da camilerde istihdam etmek üzere din görevlisi yetiştirilmesi için pilot proje başlatılacağı açıklandı. Projeye tepki gösteren IR Genel Sekreteri ve IGMG Genel Sekreter Yardımcısı Gümüş, siyasetin insiyatifiyle oluşturulan bir imam eğitimi projesi ile karşı karşıya olduklarını söyledi.

Almanya‘da camilerde istihdam edilmek üzere din görevlisi yetiştirileceği açıklandı. İslami cemaatlerin tepki gösterdiği proje ile ilgili bilgi veren Osnabrück Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Uçar, Almanya‘da bazı İslami cemaatlerin, imam ihtiyacını karşılamak üzere sivil bir yapı oluşturulacağını ifade etti. Uçar, “Henüz kuruluş aşamasındaki proje, ilk etapta 2 yıl sürecek, 10 kişilik eğitmen kadrosu istihdam edilecek ve 20 ile 30 arasında öğrenci alınacak. İki yıl sürecek eğitim sonrası yeterlilik belgesi verilecek.” ifadelerini kullandı. Yıllardır böyle bir proje istediklerinin altını çizen Uçar, projeye üniversite dahil devletin müdahale hakkı olmayacağını, bu yapının tamamen sivil bir oluşum şeklinde kurulacağını iddia etti.

“Siyasetin İnsiyatifiyle Oluşturulan Bir İmam Eğitimi Projesi İle Karşı Karşıyayız”

Projeye tepki gösteren Almanya İslam Konseyi (IR) Genel Sekreteri ve İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Sekreter Yardımcısı Murat Gümüş, özellikle son yıllarda siyasetin dini cemaatlerin anayasal hak alanlarına yoğun şekilde müdahale ettiğine dikkat çekti. Bunun örneklerinin daha önce de görüldüğünü söyleyen Gümüş, Kuzey Ren-Westfalya Eyalet Hükümeti’nin İslam din dersi yasası, Baden Württemberg Eyaleti Hükümeti’nin İslam din dersi için kurmuş olduğu vakıf çalışması ve Hessen Eyaleti’nin 7. sınıf sonrası İslam din dersi çalışmasının cemaatlerden bağımsız bir şekilde yürütüldüğünü hatırlatarak bu durumun cemaatlerin haklarına müdahele olduğuna işaret etti. Her 3 eyalette de oluşan yapılarla ve kabul edilen yasalarla siyasetin din dersinin içeriğine müdahele etme imkanlarını elde ettiğine veya zaten var olan bu imkanları genişlettiğine dikkat çekti.

“Bu Durum Alman Anayasası’na Tezat Oluşturuyor”

Şimdi de siyasetin insiyatifiyle oluşturulan bir imam eğitimi projesi ile karşı karşıya olduklarını kaydeden Murat Gümüş, “Aşağı Saksonya Eyaleti Bilim Bakanı sayın Thümler, haziran ayında eyalet meclisinde yaptığı bir konuşmada, imam eğitimini Aşağı Saksonya’da oluşturuyor olduklarını ve bu sürece Federal İçişleri Bakanlığı ve Osnabrück Üniversitesi’nin dahil olduğunu ifade etti. Yani oluşan yapı tamamen siyasiler ve devlet kurumlarının inisiyatifi ile oluştu. Bu durum Alman Anayasası’na tezat oluşturuyor. Zira imam eğitimi tamamen dini cemaatlerin alanıdır. Dini cemaatlerin kendileri içeriğini ve kooperasyon partnerlerini belirler eğer buna ihtiyaç duyarlarsa.” dedi.

Devletin bu projeye müdahil olmayacağı ifadelerinin de gerçekçi olmadığını savunan Gümüş, “siyasetin imam eğitimine desteklemek gibi bir gayesi varsa cemaatler tarafından yürütülen hali hazırdaki imam eğitimlerini destekleyebilirdi. Bu sürece dahil olmaya küçük dernekleri de teşvik edebilirdi. Üstelik böyle bir yaklaşım anayasa ile uyumlu olurdu fakat siyaset bu yolu tercih etmedi. Tercihi, yeni bir yapının oluşturulmasından yana oldu. Bu durum karşısında‚ siyaset imam eğitiminin içeriğine müdahale edemez beyanı gerçeklikten uzaktır.” diye kaydetti.

“Siyaset Verimsiz Projeler Destekleme Konusundaki Israrını Sürdürüyor”

Murat Gümüş sözlerini şöyle sürdürdü: “Ayrıca projenin cemaatlerden ve tabandan kopuk oldugu ve yukardan geldiği, büyük cemaatlerin projenin içine girmek istemedigi ortada. Siyaset maalesef verimsiz projeler destekleme konusundaki ısrarını sürdürüyor ve buna yüz binlerce hatta milyonlarca Euro vergi parası sunuyor. Bu açıdan da bu teşebbüs üzücü.”(AA,P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler