Almanya’da Nitelikli İşgücü Açığı Hızla Artıyor: 263 Bin Kişiye İhtiyaç Var
Nitelikli işgücü açığının hızla arttığı Almanya'da bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında istihdam edilmek üzere 263 bin kişiye ihtiyaç duyulduğu açıklandı.
Almanya‘da bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarındaki işgücü açığı hızla artıyor. Alman Ekonomi Enstitüsü (IW) tarafından açıklanan rapora göre, ekim ayı itibariyle ülkede bu alanlarda istihdam edilmek üzere ihtiyaç duyulan kişi sayısı 263 bine çıktı. Bu oranın 5 yıl önceye göre neredeyse iki kat arttığına dikkat çekildi.
Özellikle bilgi teknolojileri alanında vasıflı işçilere olan talebin çok yüksek olduğu vurgulanırken, bu alanda açığın 52 bin 100 ile ikinci kez en yüksek değerlere ulaştığı duyuruldu.
Nitelikli İşgücü Göçünde Türkiye 6. Sırada
Raporda, araştırmacıların bu açığın kapanması için yabancı işçi desteğine dikkat çektikleri savunulurken, bu yıl ülkeye yapılan nitelikli işgücü göçü ile ilgili de bilgiler paylaşıldı. Bu yıl ülkeye gelen vasıflı yabancı işçiler arasında ilk sırada 14 bin 388 ile Hintlilerin olduğu duyurulurken, ikinci sırada ise 8 bin 407 ile İtalyanlar yer aldı. Listenin 3. sırasını Güney Asya ülkelerinden gelenler, 4. sırasını Fransa, 5. sırasını ise Çin oluşturdu. 2019’un ilk çeyreğinde 7007 kişi ile Türkiye’nin de Almanya’ya yapılan nitelikli işgücü göçünde 6. sırada olduğu duyuruldu.
Liseler Şirketlerle Yakın İşbirliğinde Olmalı
Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği Genel Müdürü Achim Dercks de ülkede artan vasıflı işçi ihtiyacına dikkat çekerek, liselerde fen bilimleri ve ekonomi temel eğitim derslerine ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Bunu yaparken de liselerin şirketlerle çok yakın işbirliği içerisinde olması gerektiğine dikkat çekti.
Nitelikli İşgücü Göçünü Kolaylaştıra Yasa Federal Meclisten Geçmişti
Almanya’yada geçtiğimiz haziran ayında da nitelikli işgücü göçünü kolaylaştırmayı hedefleyen yasa tasarısı Federal Meclis’te kabul edilmişti.
Yeni yasal düzenleme ile Alman ve Avrupa Birliği vatandaşlarının öncelikli olarak istihdam edilmesi şartı kaldırılmış, her iş alanında nitelikli işgücü göçüne izin verilmişti. Yeni düzenlemeler ile birlikte Almanya’ya gelen kalifiye elemanların sayısının da artması bekleniyor.(fk)