'Başörtüsü Yasağı'

Belçika’da Mahkemeden Okullarda Başörtüsü Yasağına Onay

Belçika'da temyiz mahkemesi, devlet okullarındaki başörtüsü yasağı ile ilgili asliye mahkemesinin vermiş olduğu kararı iptal ederek başörtüsü yasağının meşru olduğuna karar verdi.

@Shutterstock değişiklikler: Perspektif

Belçika’da devlet okullarında yürürlükte olan başörtüsü yasağı ile ilgili temyize taşınan davada mahkeme, başörtüsü yasağının meşru olduğuna karar verdi. Temyiz mahkemesi asliye mahkemesinin kararını iptal ederek devlet okullarında dini sembol yasağının gerekli olduğuna, geçmişte dini sembollerin huzuru bozduğuna ve grup baskısına neden olduğuna hükmetti.

Mahkeme kararında, “Öğrenciler , dini bakış açısı da dahil olmak üzere, kendilerinin ve başkalarının kimlik gelişimleri ile ilgili şahsi görüşlerini oluşturmaları için kişiliklerini özgür bir ortamda geliştirebilmeliler. Üstelik böyle bir eğitim ortamı ebeveynlerin okul seçimi hürriyetini muhafaza edecektir. Devlet okulunu tercih eden ebeveynler böylelikle çocuklarının sosyal baskının  veya dini propagandanın olmadığı tarafsız bir ortamda yetiştirileceğinden emin olabilecekler.” sözlerine yer verdi. Kararda ayrıca tarafsızlığı muhafaza edebilmek için dini sembol yasağının bütün devlet okullarında istisnasız geçerli olması gerektiğinin ve ebeveyn ve öğrencilerin bu konuda geri durmalarının altı çiziliyor.

Eğitim Bakanı’ndan Yasağa Destek

Flaman Bölgesi Eğitim Bakanı Ben Weyts (N-VA) konuyla ilili yaptığı açıklamada mahkeme kararını desteklediğini ve bu mevzunun artık kapanması gerektiğini söyledi. Weyts “dini semboller yeteri kadar tartışmaya yol açtı. Artık bu tartışmanın üstüne bir çizgi çekelim. Bu polemik sadece aşırıcılığı destekleyenlerin işine yarıyor.” dedi.

Danıştay Yasağı Meşru Bulmamıştı

Devlet okullarındaki başörtüsü yasağını destekleyici bir karar Belçika’da ilk defa verildi. Bundan önce başörtüsü yasağını da kapsayan dini sembol yasağının iptaline yönelik Danıştay’a defaatle başvurulmuş ve Danıştay Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ndeki din hürriyeti ilkesinden yola çıkarak başörtüsü yasağının meşru olmadığına, davacı öğrencilerin başörtüsünü örtebileceğine karar vermişti.

Davacı öğrencilerin avukatlığını yapan Kurt Willems temyiz mahkemesinin Danıştay’ın köklü kararının tersine bir karar vermesinin şaşırtıcı olduğunu açıkladı. Willems gerekli araştırmaları yapıp kararın yüksek mahkemeye taşınıp taşınmayacağına karar vereceklerini açıkladı.

Belçika’da devlet okullarında (GO!)2013 yılından bu yana yürürlükte olan dini sembol taşıma yasağı bir çok kez yargıya taşınmıştı. Geçtiğimiz sene görülen davada iki farklı okuldan 11 öğrenci dini sembol yasağının iptali için mahkemeye başvurmuştu. Asliye mahkemesi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ndeki din hürriyetini göz önünde bulundurarak davacı 11 öğrencinin okulda başörtüsü örtebileceğine karar vermişti. Söz konusu okullar bu kararı temyiz mahkemesine taşımıştı.(nsa)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler