'Hollanda'

Hollandalıların Yüzde 56’sına Göre Göçmenler Kendi Kültürlerinden Vazgeçmeli

Hollanda'da yapılan bir araştırmaya göre Hollandalıların yüzde 80’i, göçmen kökenlilerin Hollanda değer yargılarını benimsemeleri gerektiği kanaatinde.

Hollanda Bayrağı @ AA değişiklikler: Perspektif

Hollanda Sosyal ve Kültürel Planlama Bürosu’nun (SCP) ‘Vatandaşın Bakış Açışı’ (Burgerperspectieven) isimli araştırmasının son raporu yayınlandı.

2019 yılına ait verilere göre Hollanda toplumunun yüzde 24,1’i göçmen kökenlilerden oluşmakta. 18-49 yaşları arasındaki katılımcılar üzerinde yapılan araştırmaya göre Hollandalılar, göçmen kökenlilerin entegrasyonu konusunda endişeli. Katılımcıların büyük bölümü entegrasyonu tanımlarken; kişinin ülke diline hakim olması, çalışması, başkalarını rahatsız etmemesi ve uyum sağlamak için emek sarf etmesi gibi ifadeler kullandı.

“Göçmen Kökenliler Kendi Kültür ve Geleneklerinden Vazgeçsin”

Yapılan ankete göre, Hollandalıların yüzde 80’i, göçmen kökenlilerin Hollanda değer yargılarını benimsemeleri gerektiği kanaatinde. Benimsemenin yanında göçmen kökenlilerin Hollanda’nın kültür ve geleneklerini yaşamaları gerektiğini düşünen Hollandalıların oranı ise yüzde 54. Göçmen kökenlilerin kendi kültür ve geleneklerinden tamamen vazgeçmesini isteyen Hollandalıların oranı da yüzde 56 olarak ölçüldü.

Özellikle eğitim düzeyi düşük, yaşı ilerlemiş ve aşırı sağcı partilere oy veren Hollandalılar, göçmen kökenlilerin Hollanda kültürü için bir tehdit oluşturduğu kanaatinde. Hollandalıların sadece yüzde 32’si göçmen kökenlilerin topluma uyum sağlamak için elinden geleni yaptığını düşünmekte. Buna karşılık araştırmada göçmen kökenliler ise herkesin toplumdaki farklılıklara saygı göstermesi gerektiğini ve farklılıkların topluma uyum sağlamak için bir engel olmadığını belirtti. Araştırmada en fazla Müslümanlar, toplumsal kutuplaşmadan endişeli olduğunu belirtmekte.

İkinci Nesil Çifte Standarta Maruz Kaldığını Söylüyor

Araştırmada özellikle ikinci nesil; ayrımcılık, dışlanma ve eşitsizlik konusunda endişeli. Hollanda’da doğup büyüyen ikinci nesil göçmen kökenliler, ülke diline iyi derecede hakim olmalarına rağmen ve toplumda başarılı bireyler olmalarına rağmen Hollandalılar tarafından hala yeterince uyum sağlamamakla suçlandıklarını hissediyor. Bu grup, günlük yaşamlarında farklı olduklarının Hollandalılar tarafından hissettirilmeye devam edildiğini düşünüyor. Surinam ve Hollanda Antillerinden gelen göçmen kökenliler özellikle ten renklerinden dolayı bunu hissederken, Türk ve Fas kökenli gençler Müslüman olmalarından dolayı kendilerine farklı bakıldığını düşünmekte. Araştırmaya göre ikinci nesil, kendilerine karşı çifte standart uygulandığını da ifade ediyor. Bu gruba göre, yurt dışından sonradan Hollanda’ya çalışmak için gelen ve toplum dilini hiç bilmeyen expatların entegrasyonu Hollandalılar tarafından sorgulanmazken, Hollanda’da doğup büyümüş olan ve topluma katkı sağlayan ikinci nesil göçmen kökenlilerden hala topluma uyum sağlamaları beklenmekte.

Araştırmada ayrıca ikinci nesil göçmen kökenlilerin birinci nesle kıyasla, eşit haklar konusundaki taleplerini ve itirazlarını dile getirmekten daha az çekindiği kanaati hakim.

Hollanda Sosyal ve Kültürel Planlama Bürosu düzenli olarak senede dört defa vatandaşların kişisel, siyasi ve toplumsal düşünceleri ile ilgili yaşanan gelişmeler incelenmekte. Yayınlanan son araştırma raporunda göç geçmişine sahip olan ve olmayan Hollandalıların entegrasyon hakkındaki düşünceleri incelendi.(p)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler